Можем ли да върнем назад щетите от слънчево изгаряне?

Щетите, които слънцето нанася върху кожата ни, са сред най-издайническите белези на възрастта ни.

Всяка от нас е прекалявала в стремежа си да се сдобие с шоколадов загар, но в последните години сякаш започнахме да внимаваме повече и да избираме слънцезащитните продукти по-старателно. 
Според дерматолозите, особено когато стане дума за младостта на кожата, по-голямо значение имат грижите, които в момента полагаме, отколкото това, което сме правили преди за нея. Проучванията показват, че ако ползваме правилната грижа, можем да върнем времето назад и да изглеждаме поне с 10-15 години по-млади.  

Подмладете лицето си 

С всяка натрупана година количеството колаген и еластин, които се съдържат в кожата, намалява. А точно те са главните виновници за поддържането на еластичността на кожата. В резултат на това, кожата буквално увисва и се появяват бръчки. 
Ако не използвате други анти-ейдж продукти, сутрин задължително нанасяйте слънцезащитен крем, а вечер, преди лягане – ретиноиди. Лосионите със SPF 30 или по-висок фактор, независимо от кой сезон, не се използват единствено за защита от вредните слънчеви лъчи. Според козметиците, те защитават кожата и от свободните радикали – молекулите, които са причина за стареенето. Ретиноидите пък предотвратяват появата на мъртви клетки, правят бръчките по-незабележими и действат срещу тъмните петна, предизвикани от слънцето.  

10 неща, които доказано поддържат кожата стегната

Погрижете се за зоната около очите 

Кожата около „прозорците към душата“ е именно зоната, където повечето от нас за пръв път забелязват признаци на стареене. Тук отново на първо място се явява загубата на колаген, но и десетилетия на усмивки и други мимики, които се отразяват най-вече там. Всеки овлажнител (особено тези, в които се съдържа хиалуронова киселина) ще изглади кожата около очите за кратко, но тези, които съдържат витамини А, C и E, ще ви помогнат да се справите с вредите от слънчевите лъчи и ще предотвратят такива в бъдеще. Витамин A е активната съставка в ретиноидите, докато C и E ще ви защитят от свободните радикали.
Най-добрите кремове не са тези, които са най-скъпи. Спокойно можете да изберете този, при който на етикета са изброени най-много антиоксиданти. Уверете се обаче, че сте му дали време да подейства, преди да си купите друг.

Продължава на стр. ii