Можем ли да премахнем слънчевите петна с лимон? Експертите отговарят

Една от най-популярните терапии за красота тип “направи си сам”, която често можете да засечете под една или друга форма в бюти блоговете или Pinterest, е изсветляването на кожата на лицето с лимон. 

Гурутата често препоръчват нанасянето на лимонов сок с памучен тампон преди лягане с цел премахване на тъмни слънчеви петна или изравняване на тена. Но дали тази терапия наистина действа? От сайта Byrdie.com се заемат да проучат дали тя е мит или реалност, като за тази цел искат помощ от пластичния хирург д-р Диас от Бевърли Хилс. 
Оказва се, в крайна сметка трикът с лимона не е толкова добра идея, колкото си мислим всички. “Въпреки че прясно изстисканият лимонов сок наистина съдържа съставки, които на теория трябва да избелят кожата, рискът от използването му превъзхожда положителните резултати,” заявява Диас. С други думи – той може да нанесе повече вреда, отколкото да ви помогне. 
“Лимоновият сок съдържа киселина и химикал, познат като псорален. И двете неща могат да раздразнят кожата ви, да я направят по-чувствителна на слънчева светлина, причинявайки по-силно изгаряне и зачервяване, понякога дори поява на мехури,” продължава той. 
 
Въпреки това, от пигментацията и петната има спасение. Д-р Диас препоръчва да се консултирате с дерматолог, който да ви предложи продукт за грижа, съдържащ витамин C, ферулинова киселина, ретинол или хидрохинон. Тези съставки помагат срещу различните типове пигментация, ако не искате да прибягвате до тежката артилерия, а именно химически пилиг и лазерна терапия, които, трябва да се отбележи, също са рискови. 

Още от Beauty:

Тайната за красивата кожа на Кейт Хъдсън се крие… в кухнята!
Перфектните вежди са мисия възможна с тези съвети
7 бюти грешки, които развалят снимките ви