Кои храни пазят от слънчево изгаряне?

Знаете ли, че слънчевите лъчи през пролетта са почти толкова вредни, колкото и през лятото? А дори прокрадващите се облаци не могат да спрат вредните UV и UB излъчвания.

Ето защо трябва още отсега да започнете с грижата за своята кожа. Да, но слънцезащитните кремове имат временен ефект, а заети с работа няма как през два часа да се мажете с този тип продукти.

На помощ идва храната, която може да действа като слънцезащитен крем. Ето и кои са продуктите, които ще защитат кожата ви от вредните лъчи:

Черен шоколад

Черният шоколад се нарежда на първо място сред храните, предотвратяващи слънчевото изгаряне. Това се дължи на флавоноидите. От друга страна любимото лакомство на мнозина, предпазва тъканите на кожата от вредното въздействие на слънцето като увеличава кислорода в кръвта.

Риба

По-мазните риби и ракообразните са страхотно средство, което подпомага защитните сили на кожата ви. Това се дължи на съдържащите се в тях омега-3 мастни киселини, които действат като противовъзпалително средство и предпазват клетките на кожата от свободните радикали, генерирани от слънчевите лъчи. Според специалистите, протеините в този тип риби предпазват от рак на кожата, блокирайки щетите причинени от слънчевите лъчи.

Зелени зеленчуци

Зелените зеленчуци и билки като босилек, спанак, магданоз и розмарин са богати на антиоксидантите каротеноиди и полифеноли, които предотвратяват свободните радикали, генерирани от слънчевите лъчи.

Кръстоцветни зеленчуци

Зеленчуците карфиол, броколи и зеле съдържат минерала сулфорафан, който предпазва кожата от слънчевите лъчи. Многото антиоксиданти в тях пък се борят срещу свободните радикали, които увреждат кожата при продължително излагане на слънце.

Продължава на стр. ii