Какво се случва с тялото ни, след като се лакираме

Много от нас не осъзнават, че лаковете служат не само, за да направят ноктите ни красиви, но и влияят на тялото ни.

Изследванията са категорични, че дори най-скъпите марки лакове могат да окажат повече вреда на здравето ни, отколкото бихме предположили. В проучването са участвали 24 жени, които са изследвани за признаци на химически токсини, вследствие на нанасяне на лак. Резултатите показват, че 100% от участничките показали признаци за наличие натрифенил фосфат, само 10 часа след лакирането. Този вид категоричен резултат е забележителен, а също така и тревожен.

Ако искате здрави нокти, не допускайте тези грешки

В последващо изследване, същите учени изследват 10 различни лака за нокти за трифенил фосфат и откриват химикала в 8 от тях. При два от тези лакове за нокти с положителен резултат за наличието на химикала, той не бил посочен върху етикета. Това може да означава, че до 20% от лаковете за нокти, продавани в цял свят съдържат опасен химикал, който не е посочен като съставка.

Какво е трифенил фосфат?

Трифенил фосфата (или ТРНР) е известен с това, че разрушава ендокринната система на човека – системата, която контролира всички наши хормони. “Има нарастващи доказателства, които показват че ТРНР може би засяга регулирането на хормоните, метаболизма, репродуктивността и развитието”, споделя главният изследовател, д-р Хедър Стейпълтън. Тя допълва, че той е особено вреден за малките момичета, които се лакират, тъй като здравословното хормонално развитие е изключително важна част от растежа им. ТРНР е вреден и за всички останали дами, защото е невротоксин (който има последици за развитието), ендокринен токсин (трови ендокринната система), полов токсин (трови репродуктивната система), дразнител на кожата и алерген.

30-дневен режим за по-красиви и здрави нокти

Съществуват още няколко вредни химикала, които се намират в лаковете за нокти:

Формалдехид – добре известен канцероген, който се разтваря във водата и във въздуха. Оттук идва и силният мирис на лака за нокти. Излагането на този химикал може също така да доведе до симптоми като дразнене в гърлото, астма и затруднено дишане. Хората с хронични заболявания са особено податливи на натравяне с формалдехид.

Толуен – химикал, който е известен с това, че спира развитието при децата. Освен това, той може да дразни кожата при излагане.

Дибутил фталат – някои марки лак за нокти заменят ТРНР с този фталат, но той не е по-полезен за здравето ви. Всъщност, той води до същите рискове за здравето като токсините, разстройващи хормоните и репродуктивната система.