Гид по SPF

Остават ни още два месеца слънце. Затова един гид по ултравиолетовите лъчи и слънцезащитната козметика с SPF ни е крайно необходим.

УЛТРАВИОЛЕТОВИ ЛЪЧИ
Всяка светлина е излъчване. Слънчевата светлина по своята природа не се различава от другите видове светлина и също се състои от вълни с различна честота и дължина, включително и UV, които се взимат под внимание, когато става дума за зслънцезащита. Всъщност ултравиолетовите лъчи не са сами по себе си зло, а в малки концентрации са полезни. Всички занем, че витамин D се произвежда най-добре, ако всеки ден се излагаме на слънце за по 20 минути (а не с часове). В големи количества обаче ултравиолетовите лъчи са вредни – те предизвикват бръчки, повишават риска от ракови заболявания и ускоряват стареенето на кожата.

Има няколко начина да се защитите от ултравиолетовото вредно излъчване, като можете да ги съчетавате: да носите дрехи под слънцето, да избягвате директната слънчева светлина между 10 ч сутринта и 16 ч следобяд, и да използвате слънцезащитни продукти. И, ако с първите две е що-годе ясно, то с последното нещата не стоят както ни се иска да бъде в идеалния случай.

Митове и факти за слънцезащитата

ВИДОВЕ СЛЪНЦЕЗАЩИТА

Има два вида слънцезащитни филтри: химични и физични. Те се различават съществено: първите поглъщат излъчването и се разтварят във водата, а вторите разсейват ултравиолетовите лъчи и не се измиват от водата. Физичните филтри не се абсорбират от кожата (което е плюс), но те, за разлика от химичните, са лепкави. Най-добре е да избирате продукт, който комбинира двата вида филтри. В състава им трябва да бъде посочен Bisoktrizol (или Tinosorb). Не е сложно, особено ако трябва да запомните само една дума и да търсите нея в съставките.

При избора на слънцезащитна козметика трябва да погледнете и от какви UV лъчи ви защитава. Ултравиолетовите лъчи са три вида: UVA, UVB и UVC, но последните на практика изцяло се абсорбират в озоновия слой, така че необходимостта от защита е само от първите два вида.

Блокиращите слънчевите лъчи продукти – неутрализират и UVA, и UVB лъчите, не се срещат често. Производителите не пропускат случай да напомнят за това с големи букви на етикета, така че лесно е да намерите такъв продукт, ако търсите.

НАЙ-ВАЖНОТО ЗА SPF

  • SPF30 е напълно достатъчен.
  • Рядкост е, ако на етикета на продукта е отбелязано означението UVA и UVBа в състава му – Bisoktrizol.
  • Овлажняващите кремове с SPF защитават кожата не по-лошо от слънцезащитните продукти, но задължително трябва да нанесете и от вторите.
  • По възможност е добре да избирате и крема за ръце или балсамът за устни по възможност също да е с SPF (дори с цифра 2 или 10) – нанасяйте ги през три часа.
  • На плажа след всяко влизане във водата или изкъпване, или на всеки два часа трябва да нанасяте крем отново (дори и да е водоустойчив).
  • Не се отказвайте от слънцезащитния си продукт само защото е с тежка текстура, мазен е или оставя бели следи. Все пак е по-добре с SPF, отколкото без него.
  • Чували сте го многократно, че слънцезащитния продукт трябва да нанасяте 15 минути преди да излезете навън. Дали ви е омръзнало? Да! Но ви го казваме отново!
  • Нанасяйте SPF не само на лицето, но и върху откритите части на тялото.

И не забравяйте – използвайки SPF не само в слънчево време и предимно лятото, а и в облачните зимни дни, вие спасявате живота поне на едно коте.

4 начина да спасите красотата си през лятото