Ексфолианти, захар и още от нещата, които карат кожата ни да старее

Почиствате лицето си редовно, използвате скраб, хидратиращ крем и всичко, което на практика е нужно за перфектна кожа, но въпреки това кожата ви не изглежда сияйна, мека и младежка?

Може би причината е в начина ви на живот, а може би дори прекалявате с козметичните продукти. Ето кои са основните грешки, които повечето жени допускат.

Захар, сол, кофеин, алкохол…

Консумирането на прекалено много от гореизброените неща се отразява на лицето ни. Алкохолът дехидратира кожата и я прави склонна към зачервяване. Захарта пък води до намаляване на колагена и това след време води до появата на ранни бръчки. Солта и кафето от своя страна също водят до дехидратация, а както знаем хидратираната кожа е здрава кожа.

Прекаляването с почистваща козметика

Не, това не значи да оставяте грима си, когато си лягате вечер. Но ако кожата ви е суха, не ползвайте толкова много козметика, защото така още повече намалявате естественото ѝ омазняване. Използвайте кремообразен измиващ продукт вечер и измивайте само с вода сутрин.

Използването на твърде груби ексфолианти

Отстраняването на мъртвите клетки не би трябвало да боли. Ако използвате скраб или друг вид измиващ гел с едри частици и той прави кожата ви зачервена и подута след това, откажете от него. Той може да предизвика дразнене или възпаление, което от своя страна води до запушени пори. Използвайте нежен ескфолиант с микрочастици или захар, и то само 1-2 пъти седмично.

Недостатъчно сън

Ако спите по-малко от седем часа на нощ, това се отразява много видимо на кожата на лицето ви. Тя буквално губи естествения си цвят, изглежда нездрава и по нея се появяват фини линии (точно като тези под очите ви). Кожата се възстановява бързо, ако това ви се случва рядко, но с течение на времето и повече нощи без сън могат трайно да придадат на лицето повяхнал вид.

Забравянето на слънцезащита

Повечето от вас със сигурност са наясно колко е важна слънцезащитата за кожата. Слънцето води до преждевременно стареене и поява на петна и лунички. Не трябва обаче да забравяте да нанасяте лосион с SPF и върху шията, деколтето и ръцете.

Пушенето

Без съмнение застава на първо място във всички класации за вредни навици, които преждевременно ни състаряват. Освен че кожата на пушачите придобива неприятен сивкав вид, пушенето разрушава еластичните влакна в кожата и увеличава нивата на ензима, виновен за намаляването на съдържанието на колаген. Което значи само едно – повече бръчки, на по-ранна възраст.