Чупливи нокти? Имате нужда да промените диетата си

Чупливите нокти са проблем, с който всяка жена се сблъсква понякога.

Някои дами имат естествено здрави нокти, а други по-често страдат от крехки, белещи се нокти.

Проблемът е не само козметичен и може да се дължи на хранителен дефицит. Обикновено когато ноктите ни са в лошо състояние, ни липсват някои от тези полезни вещества:

Цинк

Цинкът е минерал, който е важен за доброто функциониране на имунната система, но и за здравето на косата и ноктите. Можем да си го набавим от: морски дарове, месо, зърнени закуски с добавен цинк. Твърде високите нива на цинк в организма обаче могат да доведат до раздразнен стомах и диария.

Ако искате здрави нокти, не допускайте тези грешки

Желязо

Важно е за организма, защото е необходимо за формирането на червените кръвни телца. Недостигът на желязо е сериозен проблем, който може да се отрази на здравето ни, а симптомите често включват именно чупливи нокти. Набавяйте си желязо от сушените плодове, бобовите храни, червеното месо, зеленолистните (най-вече спанака и копривата) и яйцата.

Витамин C

Всички знаем, че Витамин C е страхотен “боец” срещу заболяванията и свободните радикали. Освен това е необходим за синтеза на колаген, затова е важен и за кожата, ноктите и косата. Тялото ни не може да синтезира този витамин, затова е важно да си набавяме достатъчно количество чрез храната: боровинкови плодове, цитруси, зеленчуци.

Френски маникюр за къси нокти

Витамини от група B

Биотинът, част от групата на витамини Б комплекс, познат още като витамин H, е от съществено значение за поддържане на здравето на нокътя. Шансът за развитие на дефицит на витамин В се увеличава с възрастта и може да доведе до сухи и чупливи нокти. Биотинът помага на останалата част от В-комплекса да работят заедно, за да поддържат силни и блестящи нокти. Един от най-добрите начини да си набавите биотин е като приемате черен дроб, карфиол, моркови и сьомга.

Витамин А

Този витамин е полезен както за ноктите, така и за здравината на косата. Той укрепва слабите и изтънели нокти и дори ускорява растежа им – нещо, което се оказва доста важно за всяка от нас. За да си набавите този витамин, наблегнете на яйца, зеле, моркови, рибено масло, черен дроб, спанак, броколи.

Калций

Калцият е в основата на здравите нокти. Необходимо е ежедневно да приемате мляко, сирене и кашкавал, за да поддържате нивата на калция балансирани. Ако въпреки това проблемът продължава, може би не приемате достатъчно от този минерал. Вземете си сусамов тахан, който е изключително богат на калций, и хапвайте по лъжица всяка сутрин.

Какво казва формата на ноктите ви за вас

Витамин Д

Този витамин е изключително важен за усвояването на калция, което спира чупливостта и изсушаването на ноктите. Може да си го набавяте не само като седите на слънце, но и чрез храната, като риба, мляко и черен дроб.