Разбира се, че ежедневната слънцезащита е изключително важна

Фотография: Pexels, PR

Нанасянето на SPF е задължителено. Всеки ден. Да, дори когато е облачно и вали. Това не е новина, защото дерматолозите го повтарят от години, но мнозина продължават да не ги приемат сериозно.

Въпреки че 88% от хората знаят, че излагането на слънце може да доведе до увреждане на кожата, само 18% от тях нанасят слънцезащитни продукти ежедневно. Това твърди проучване на CeraVe, който представи подобрена версия на своя хидратиращ продукт за лице, сега със защитен фактор 30 за по-продължителна слънцезащита с ежедневна хидратация.

На въпроса “Защо, въпреки опасенията относно вредите, които слънцето може да причини на кожата, не нанасяте слънцезащитен крем всеки ден?”, респондентите посочиха двете най-чести причини – повечето смятат, че когато не са пряко изложени на слънце, са защитени от увреждане. Или просто са на мнение, че имат нужда от защита, само когато времето е слънчево.

Проучване на L’Oréal показва, че 57% от хората съжаляват, че не са защитили кожата си от слънчевите лъчи по-рано, затова никога не е късно да започнете да следвате рутина за грижа за кожата, която дава приоритет на слънцезащитата.

Първо, само около 23% от излагането на слънце през целия живот се случва до 18-годишна възраст, така че, ако започнете днес, можете да се предпазите от допълнителни увреждания. И второ, като всеки друг навик, и за прилагането на SPF са нужни само 21 дни, преди да се превърне в рутина. Достатъчно е да нанасяте CeraVe крем със SPF30 върху лицето, шията и деколтето всеки ден в продължение на три седмици като част от сутрешната си грижа.

Истината е, че излагането на ултравиолетова радиация е причина за повече от 90% от всички ракови заболявания на кожата. Ежедневното излагане на слънце може значително да увреди кожната бариера и да намали нивото и качеството на основните серамиди, които укрепват кожата и й помагат да остане хидратирана. Увреждането се изразява и в преждевременно стареене на кожата под формата на бръчки, лунички, петна и загуба на тонус и еластичност.

Според Skin Cancer Foundation, редовното ежедневно използване на SPF 15+ намалява риска от развитие на меланом с 50% и е начин за запазване на красотата и здравия вид на кожата по-дълго време.

Вижте повече на cerave.bg.