Златните правила на жените с къдрава коса

Къдравата коса може да бъде едно от най-положителните неща във визията ви или най-големият ви кошмар. 

И никой не знае това по-добре от момичетата, които природно са надарени с буйна грива. В някои от дните тя изглежда прекрасно, с добре оформени къдрици и страхотен обем, а в други сме просто благодарни, че някой някога е измислил ластика за коса.

Повече от всеки друг вид коса, къдравата е супер чувствителна спрямо фактори като сезон, влага, стилизиращи продукти, сешоари и преси, че дори и възглавницата, на която спим. Освен това по природа е значително по-суха, което автоматично значи, че изисква доста повече грижи.

Какво е нужно, за да имаме впечатляващи къдрици седем дни в седмицата? Стилистите издават своите тайни за красива къдрава коса, с които всяка дама трябва да се запознае.

Зарежете шампоана

Не, не за постоянно, макар че наскоро и това се появи като тренд. Според стилистката Шари Харбингер, къдравите момичета никога не трябва да използват обикновен шампоан. Тези продукти съдържат много сулфати и образуващи пяна детергенти, които са много агресивни и действат дехидратиращо на косъма, увреждайки го в дълбочина. Резултатът? Суха и хвърчаща на всички страни коса.

Вместо това се снабдете с нежен вариант, създаден специално за къдрава коса, по възможност съдържащ масла. Те едновременно почистват скалпа, но и щадят косъма, хидратирайки го и придавайки на къдриците здрав вид и мека текстура.

Никога не използвайте четка за коса

Една от най-големите грешки, която всяка жена с чуплива или къдрава коса рано или късно научава, е че сресването е враг на добрия вид на прическата. Не само, защото гребените и четките развалят вида на натурално оформените къдрици, като разпиляват кичурите, създавайки неприятен хвърчащ на всички страни ефект, но и защото разрушават структурата на косъма. Прокарването на четка през косата, независимо дали тя е мокра или суха, е сигурна рецепта за увреждането й.

Вместо това, използвайте пръстите си, докато сте под душа, за да се отървете от заформилите се възли. Друг вариант е гребен с много широки зъбци, който ще ви улесни, но и двете действия извършвайте винаги, когато първо сте нанесли балсам на косата и сте оставили да подейства минимум 5 мин.

Дръжте ръцете си далеч от косата 

За да запазите къдриците и текстурата им за повече време, трябва да се въздържате да ги пипате непрекъснато. Прокарването на пръсти през косата, докато още съхне, пречи на къдриците да се оформят сами, а и може да създаде неприятното им разпиляване.

Според Харбингер, оформянето на къдриците зависи от това какъв точно тип е вашата коса. На много къдрава грива трябва да се нанесе стилизиращ продукт, а след това да бъде оставена на мира. Чупливата коса има нужда от повече обем, затова след като сте нанесли продукт, трябва сериозно да я намачкате с ръце, докато е още мокра. След това отново не трябва да я пипате, докато почти не изсъхне.

Ако вашата коса губи обема си, докато съхне, използвайте този трик: разделете косата на две части, горна и долна. Горната част закрепете с фиби, но не стегнато, и я оставете да съхне така. Така ще постигнете повече обем в корените.

Открийте правилните продукти за вашия тип коса

От шампоана до стилизиращите кремове и балсами без отмиване, продуктите за къдрава коса трябва да съдържат натурални масла, за да хидратират косъма. Заради това, че тя е по-суха, всеки един от продуктите трябва да е с хидратираща формула, а не само балсама или серума например. Търсете такива със съдържание на масло от ший, жожоба или кокосово масло, и включете същите тези масла в домашните маски, ако я третирате с такива.

Избягвайте силикона на всяка цена

Шампоани, балсами, кремове без отмиване, серуми и т.н. често могат да съдържат силикони, като на опаковката ви обещават блясък и „укротяване“ на непокорните къдрици. Тези позитивни качества обаче си имат цена. Силиконите покриват най-горния слой на косъма, създавайки илюзията за блестяща, здрава коса, но всъщност действат като бариера за хидратацията и не позволяват на процеса да се извършва във вътрешността на косъма. Това може да увреди здравето и добрия вид на косата в дългосрочен план, ако често прибягвате до тези продукти.

Оставяйте косата да изсъхне сама (но ако бързате, използвайте дифузер)

Най-хубавите къдрици се получават, когато за изсушаването не се използва сешоар. Но когато закъснявате или пък ако миете косата си сутрин, преди работа, не разполагате с лукса да я изчакате толкова време. На ваша помощ идва дифузерът, който ще промени ефекта от изсушаването драстично. Стандартните сешоари без приставки могат да увредят косъма, създавайки силна, гореща струя въздух, заплитаща и изсушаваща косъма. Дифузерът обаче насочва въздуха точно там, където трябва, фокусирайки се върху оформянето на къдриците и създаването на обем в корена.

Сведете изрусяването до минимум

Тъй като вече споменахме факта, че къдравата коса е суха по природа, допълнителното третиране чрез боядисване може да я изсуши още повече. Щадящите бои и тези без амоняк са най-доброто решение. От друга страна, по-светлите кичури освежават цвета и обрамчват лицето по красив начин, подчертавайки чертите му, но правейки ги, не трябва да прекалявате с изсветляването. Грижата за боядисана или изсветлена къдрава коса не е много по-различна от тази за другите типове, но все пак внимавайте за продукти, които ще запазят цвета.

Подстригването с бръснач е абсолютно табу

Нe е изключено да попаднете на фризьор, който се опитва да ви убеди, че подстигването с бръснач ще придаде повече обем и текстура на прическата ви. Това е абсолютна лъжа. Бръсначите, точно както четките, изтощават повърхността на косъма, причинявайки цъфтеж и наелектризиране. Освен това, вие нямате нужда от допълнителен обем.

Най-доброто подстригване е това на степени. Така косата ви няма да изглежда като безформена маса, а къдриците ще се оформят на етажи.

Не съсипвайте къдриците си, докато спите

Всяка жена с къдрава коса си е лягала с перфектна прическа, събуждайки се на другия ден с малко бедствие върху главата си. Възглавниците от памук са агресивни към къдриците ви, затова всеки път, когато се въртите в леглото, те наелектризират косъма, трият се в него и причиняват заплитане. Но и това може да бъде избегнато, с помощта на възглавници, направени от сатен или коприна. Те ще запазят къдриците ви непокътнати, а на другия ден ще се събудите точно във вида, в който сте си легнали.