Забавете стареенето на косата

Появата на сиви косми, загубата на блясък и изтънените краища – всички те са признаци на стареещата коса.

По нея може и да не се появяват бръчки, както по кожата, но това не значи, че не трябва да се грижите с вниманието, което отделяте на лицето си, и за здравето на косъма. Добрата новина е, че за тези проблеми нямате нужда от ботокс. Ето шест лесни съвета как да запазите младостта на косата си, за да остане тя красива и жизнена.

Използвайте по-малко шампоан  

Прекаляването с миенето на косата отмива липидите по скалпа, които се грижат за блясъка и я предпазват от накъсване. А това се превръща в особен проблем, когато броят на тези липиди намалее (обикновено се случва след менопаузата).

Как да миете косата си, без да я увреждате

На тази възраст вече е достатъчно да нанасяте шампоан само в корените, и то винаги такъв с овлажняваща формула или защитаващ цвета, тъй като тези обикновено щадят и скалпа, и косъма. За да запазите блясъка, уверете се, че поне в продължение на минута изплаквате с хладка до студена вода.

Внимавайте с мократа коса

Знаем, че косата е най-уязвима, докато е мокра и точно затова не трябва да я търкаме агресивно с кърпа, а да я попиваме с потупвания. Когато минем 40-те, косата става дори по-склонна към увреждане и ресането й веднага след баня не е препоръчително. Докато сте още в банята, използвайте гребен с редки зъбци, за да се отървете от възлите, но докато все още имате балсам или маска. Веднъж или два пъти седмично изберете дълбоко третиране с масла, нанесени от средата към краищата.

Намалете топлинната обработка

Губенето на блясък, хвърчащите краища и сухите кичури обикновено са свързани с прекаленото използване на маши, сешоари и преси. Вместо обаче да спрете да ги използвате, просто ги заменете с модели, които не вредят толкова – сешоар с йонизатор, керамични преси и т.н.

Съвети за DIY подстрижка от звездните стилисти

Много е важно да не забравяте да използвате продукт, който ще защити косъма от прекалената топлина на уредите, а самите тях да нагласяте на възможно най-ниската температура, подходяща за вашия тип коса.

Запазете цвета си

Прекалено хлорираната вода бързо отмива блясъка и цвета на боядисаната коса. Ето защо в магазините се продават филтри, които можете да поставите на душа. Също така е нужно да избягвате продукти със съдържание на алкохол, тъй като той е едно от най-изсушаващите косъма вещества. Не на последно място идва и вредата от слънчевите лъчи, затова си набавете продукт без отмиване с фактор поне SPF 15, който да предпази повърхността на косъма.

Стегнатите прически не са ви приятел

Конски опашки, плитки, кокове – всичко, което причинява стрес на корена на косъма, е лоша идея. Те водят със себе си увреждане на самия скалп и корените, затова заложете на по-свободен стил. Добавете повече текстура и обем на косата си, за да изглежда тя по-здрава и плътна. Избягвайте продуктите, които я спластяват, като гелове и прекалено силен лак.

Възможните причини за появата на косопад

tips