Ползите от ябълковия оцет за косата

Всични ние сме любопитни да знаем какво се съдържа в козметичните ни продукти в наши дни. Така че винаги се оценява положително, когато техните съставки са естествени и разпознаваеми. Ябълковият оцет е една от онези познати и мощни съставки, които набират популярност в света на грижата за косата.

Способността му да освежава всяка грива и дори да насърчава бързия растеж на косъма го прави перфектният избор. Да не говорим, че е супер достъпен като продукт. Можем да го открием дори в хранителния магазин до дома ни.

Фотография: Unsplash.com

Какво представлява ябълковият оцет?

За първи път в САЩ в края на 1700 г. се появява ябълковият оцет. Продуктът се получава, когато сокът от ябълки ферментира. По време на този процес в течността се въвеждат бактерии и дрожди. Това кара захарите от сока да се превърнат в алкохол, а след това в оцет.

Разреждането на оцета с вода води до допълнителни полезни открития, включително до осигуряването на противовъзпалително облекчение и предотвратяване на разпространението на бактерии при леки кожни раздразнения и инфекции. Това кара съставките да си проправят път в дневната рутина за кожата и косата.

Фотография: Pexels.com

Какви са ползите от ябълковия оцет за косата и скалпа?

Ябълковият оцет неутрализира и поддържа естествения биом на скалпа. Той има антимикробни свойства за почистване и естествени алфа хидрокси киселини, които нежно ексфолират, за да насърчат клетъчния обмен и да създадат оптимална среда за растеж на косата. Този необичаен продукт затваря кутикулата, запечатвайки влагата и добавяйки оптимален блясък.

Освен всичко това, той помага за намаляване на накъсването и накъдрянето, поддържа еластичността и заключва цвета, за да предотврати избледняването му.

Има ли други основни предимства? … Разбира се, че да. Ябълковият оцет  е чудесно средство за лечение на пърхот. Присъстващ както при суха, така и при мазна коса, пърхотът се храни с маслата по скалпа на повечето възрастни.

Е, в този случай, естествените антибактериални и противогъбични свойства на ябълковия оцет го правят ефективен при унищожаването и предотвратяването на дрожди, причиняващи пърхот по скалпа.

Фотография: Pexels.com

За какви типове коса е подходящ ябълковият оцет?

Ябълковият оцет е подходящ за почти всеки тип и текстура на косата. И поради своите свойства за изглаждане на косъма и борба с къдренето, е особено любим на хората с гъста и начупена коса. Ако пък имате суха и прекалено обработена коса или изключително фина такава, най-добре е да го избягвате като полезен продукт за вас.

Тъй като ябълковият оцет е киселинен, той може да бъде прекалено силен за тези от вас, които са с увредена коса.

Колко често е подходящо да използваме този продукт върху косата си?

Уникалното състояние на скалпа на всеки един от нас, както типът и текстурата на косата ни определят колко често трябва да използваме ябълков оцет. Може да го прилагаме като средство за лечение на скалпа преди шампоан или като почистващ агент в дни без шампоан, за да освежи и балансира скалпа. Ако пък имаме сърбящ или мазен скалп е подходящо да го прилагаме до три пъти седмично.

Фотография: Pexels.com

Как да използваме ябълковия оцет върху косата си?

Въпреки че има множество страхотни продукти на пазара, ако имате ограничен бюджет, създаването на дневна рутина с ябълков оцет е чудесен вариант за вас.  Сега нека видим как може да бъде използван този любопитен продукт.

Препоръчваме да смесите малко количество ябълков оцет с дестилирана вода със съотношение 1 към 2. Избягвайте чешмяната вода, тъй като тя може да бъде окислена също. Поставете сместа в чиста бутилка с накрайник.

Измийте с шампоан и подсилете косата си с дълбоко подхранващ балсам, след което изплакнете. Непосредствено след това може да нанесете сместа внимателно като я прокарате през ствола на косъма с ръце.

Фотография: Pexels.com

Вържете косата си на опашка или я захванете с шнола. Оставете продуктът да подейства за няколко минути. Използвайте хладка топла до студена вода, за да изплакнете като задържите влагата в косъма.

Можете също така да добавите билки от лавандула към вашата смес, която насърчава растежа на фоликулите и балансира производството на себум, както върху сухи, така и върху мазни скалпове.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Грим рутината на Мейбъл Мора