Високите доходи са причина за косопад

Темата за косопада при жените отдавна занимава както учените, така и много страдащи от проблема дами. Какво разкри най-новото проучване?

Знае се, че косопадът може да се дължи и на стрес, освен на другите фактори – наследственост, хормонален дисбаланс и т.н. Но скорошно проучване показа кои точно събития в живота, свързани с повече стрес, имат най-голямо значение за изтъняването на косата.

Изследователите наблюдавали как се развива животът на 100 двойки близначки и как се променя външността им през годините.


Учените открили, че тези от тях, които са преминали през развод, повторен брак или са многодетни, по-често им се случва да губят буйната си грива заради повишеното ниво на стрес. 

Същото се отнасяло и за жените с по-високи доходи, тъй те са свързани с по-големи изисквания на работното място и повече часове прекарани в работа.

Други причини за косопада, които изследователите открили, били диабета и пушенето.

И тъй като различията в начина на живот довели до различни промени в състоянието на косата у двойките близнаци, било доказано, че генетиката в крайна сметка има по-малко значение за здравето и красотата от начина на живот.

Виж още:
Три начина да запазим цвета на косата си
Косопад: Как да спасиш косата си?
Тренд от червения килим: Плитки в косите