Това ли е тайната към здравата и красива коса?

Попадали ли сте в омагьосания кръг на бързо омазняващата се коса, когато колкото повече я миете, толкова по-бързо се цапа тя? 

Проблемът, както се оказва, не е излишъкът на себум, който омазнява корените ни, а невъзможността дой да достигне по цялата дължина на косата, за да я хидратира, каквото всъщност е истинското ми предназначение. Колкото по-дълга или с по-голяма текстура е косата, толкова по-трудно е той да се разпредели по естествен начин надолу по-косъма. Резултатът със сигурност ви е познат – косата е мазна в корените, а по дължините често може да е суха и непокорна. 
Решението на този проблем може да се крие в нанасянето на шампоан не веднъж, а два пъти на миене. Ето как да разберете дали този тип подход е за вас. 
Ако имате много плътна или къдрава коса и можете да си позволите да я миете по веднъж, максимум два пъти на седмица, вие сте идеалният кандидат. „Когато стане време да миете косата си, вашата цел е да почистите корените и скалпа в дълбочина, като в същото време дължините и краищата остават хидратирани,“ обяснява Лиъм Кери, стилист и собственик на салон Broome&Beauty в Ню Йорк. Започнете със щадящ шампоан, подходящ за често използване, като се фокусирате върху корените. Основната цел на този тип продукти е максимално да почистят омазняването и остатъците от други продукти, без да утежняват самия косъм. Именно затова не е подходящо да използвате шампоан тип „2 в 1“, тъй като е него се съдържа балсам и в крайна сметка корените ви няма да са добре измити.

След като измиете напълно първия шампоан, след него нанесете такъв с хидратиращи и подхранващи свойства, като този път наблегнете на дължините и краищата. Тази зона на косата ви буквално е по-стара от останалата, затова еластичността тук не е същата като например тази на растящата коса в корените. Трябва да бъдете внимателни да не я изсушавате допълнително, като завършвате миенето с балсам и поне веднъж седмично с маска. 

Ако косата ви обаче е много суха, увредена от боядисване или много тънка, двойното нанасяне на шампоан не е за вас. „Многото продукти само ще усложнят проблема за крехкия косъм,“ казва Еди Пара от салона Sally Hershberger Downtown. Шампоаните за дълбоко почистване изсушават допълнително и оставят косата податлива на накъсване. Вместо това, най-подходящата формула за вас е без сулфати и хидратираща, като разбира се не забравяте балсама, особено ако миете косата си често. „Боядисаната и изрусявана коса на първо място има нужда от хидратация, защото се намира в непрекъснат период на изтощаване. Хидратиращите шампоани са създадени специално за да задържат полезните си свойства в косъма, дори след отмиване. Именно затова след тях косата е по-мека, лъскава и по-лесна за стилизиране.“ Въпреки това, шампоаните за дълбоко почистване също могат да присъстват в режима ви, но е препоръчително да не ги използвате повече от веднъж месечно, за да могат да отстранят натрупването на себум и частици от други продукти.

4-дневен спасителен режим за момичетата с мазна коса
Защо трябва да използваме балсам преди шампоана