Тайната съставка на домашния балсам за коса

Не е лесно да изберем правилния шампоан, който не изсушава прекалено скалпа и не причинява пърхот, но същото важи и за балсама.

Изискванията към него са високи: след баня косата трябва да се разресва лесно, да не се заплита, да е мека и едновременно с това лъскава.

Много от козметичните продукти, които сме свикнали да купуваме от аптеката или магазина, имат достъпна алтернатива, приготвена у дома с естествени съставки, откриващи се във всяка кухня. Но дали е възможно да си приготвим балсам, чието качество да е достатъчно задоволително, че да ни накара да се откажем от скъпите алтернативи в лъскави опаковки?

Не само, че е възможно, но е и много просто! Всичко, от което се нуждаете, е вода и ябълков оцет. Натуралният ябълков оцет има магическото качество да запечатва кутикулата на косъма, като по този начин предотвратява дехидратацията. В допълнение към това той балансира pH-то на скалпа и косата, което освен, че прави гривата ни да изглежда по-бляскава, я прави и по-здрава.

Една супена лъжица ябълков оцет, разтворена в една чаша вода, е достатъчна, за да се насладите на този резултат. Ако имате прекалено суха коса, можете да добавите и малко зехтин към сместа.

Не се безпокойте, косата ви няма да мирише на оцет, след като я измиете! Ако все пак се притеснявате или просто обичате даден аромат, можете да прибавите и няколко капки етерични масла.

Използвайте както обикновено, след като сте измили косата с шампоан.