Стоп на хвърчащата коса

Немирната, хвърчаща коса е това, което ни дели от лъскавата, гладка грива. Даваме ви идеи как да се справите с нея.

Много са причините за хвърчащата коса – тя е суха, чуплива, връхчетата са цъфнали, наелектризирана е. Косата ни се състои от три слоя и хиляди клетки. Най-външният слой е кутикулата – под микроскоп прилича на наредените на покрива керемиди. Основната им цел е да предпазват сърцето на косъма и би трябвало да лежат неподвижно, което придава гладкия вид на косата. Липсата на влага, стилизирането с топлинни уреди и химическото увреждане обаче са причина тези плочки да се разрошат и да предизвикат това, което наричаме хвърчаща коса.

Как да се справите с проблема?

Използвайте заглаждаща маска. Терапия за подхранване на косата поне веднъж седмично ще помогне за заглаждане на кутикулите. За най-добър резултат изберете продукт със серамиди, който подсилва косъма, копринени протеини, които се грижат за блясъка и растителни масла, които подхранват косата и подобряват еластичността.


Разредете използването на преса и сешоар.
Ясен ни е онзи момент, в който след като сте положили усилия да изправите косата, излизате и…ужас, мъничко влага във въздуха или няколко капки дъжд развалят всичко и косата се разхвърчава. И отново се налага да използвате уред. Задължително използвайте защитен продукт, за да създадете “бариера” между топлината и косата ви. Тези продукти съдържат кератин, който е основният протеин в структурата на косъма, и активиращи се от топлината полимери, които поддържат косата гладка.

Помислете за третиране на косата в салон.
Това ще ви освободи от проблема с хвърченето за седмици. Един от вариантите е перманентното изправяне, но поговорете със стилиста си какви са възможностите и съответно най-добрия вариант за вашата коса.
Подменете уредите си. Честото използване на топлина за стилизиране е една от основните причини за хвърчащата коса, но пък и как да се откажем от атрактивните прически, които постигаме с помощта на сешоар и преса. Ако обаче искате гладка коса, време е да обмислите подмяна на уредите ви с нови. Новите технологии не ни спестяват напълно изтощаването на косата, но са възможно най-щадящи. Например, пресите с диаманти заглаждат фоликулите, а вече може да откриете и сешоари с йонизатори, които премахват статичното електричество.


Предотвратете хвърченето на косата отвътре.
Увеличете консумацията на омега мастни киселини в диетата си, те помагат за заздравяване на чупливата коса и я хидратират, така че няма да се разхвърчи. Както знаете, това означава да хапвате повече мазни риби като сьомга, скумрия и риба тон. Яжте и акай и ленено семе. Омега мастните киселини ще помогнат и при сух, сърбящ скалп, а според някои проучвания действат добре и при косопад.

Изсветлете косата си с натурални средства