Спасете косата си от изтъняване

Дори и да се опитвате да свалите някой и друг сантиметър от талията и с удоволствие да ѝ лепнете етикет “тънка”, сигурни сме, че това е последното нещо, което искате да чуете за косата си.

Гъстата и плътна коса може да постигнете с някои съвсем простички промени в навиците ви.

Кои са те?

Взимате горещ душ

Горещата вода дехидратира косъма, както и кожата, което води до суха, хвърчаща коса, склонна към накъсване и падане. Ако се къпете с гореща вода, отмивате естествената мазнина, но горещината кара порите ви да работят твърде много, за да наваксат производството на мазнина, което от своя страна може да увреди корените.
Съвет: намалете градусите. Вземете душ с топла или хладка вода и ако ви е възможно, изплакнете косата с колкото може да издържите по-хладка(до студена) вода.

Ползвате уреди за топлинна обработка

Горещината уврежда протеините, които изграждат косъма и неговите защитни кутикули. Увреди ли се веднъж кутикулът, балансът на влагата е нарушен и косата е по-податлива на късане.
Съвет: Ограничете използването на подобни уреди – дори и сешоар – до два или три пъти седмично, а когато ги ползвате изберете най-щадящите настройки. Винаги нанасяйте и защитен продукт, който създава термална бариера и намалява хвърченето на косата.

Драстични диети

Гладуването кара тялото ви да отдели енергията си за основни функции – като работата на сърцето и мозъка, но не и за това да поддържа косата ви здрава и жизнена. Всъщност, при диагностицирането на анорексици един от основните симптоми е чувствителната загуба на коса.
Съвет: Хранете се здравословно с изобилие от чисти протеини като риба, пиле, леща и боб. Косата е основно направен от протеини и липсата на такива в менюто ви могат да я докарат до сериозни увреждания. Целете се да ядете поне 46 грама протеини на ден, което е около 25-30 процента от калориите за деня.

Неправилната грижа за мократа коса

Косъмът е най-податлив на увреждания, когато е мокър, защото кутикулът е леко повдигнат. Разресването или търкането за разпенване на шампоана под душа, последвано от изтриването с кърпа, са идеални предпоставки за накъсване на косата.
Съвет: Сведете разресването на мократа коса, като го направите непосредствено преди душа. След това попийте косата с мека кърпа, не търкайте.

Стегнатите прически

Стегнатата опашка или плитка са супер, но прекомерното опъване на косата оказва силно напрежение върху фоликулите, уврежда ги и създава условия за перманентното им увреждане.
Съвет: Хлабаво! Това е решението. Оставете косата свободна, когато можете, а ако все пак я прибирате в прическа, не опъвайте и не стягайте твърде много.

Използвате дълготрайни стилизиращи продукти

Ако гелът или лакът твърдят, че ще задържат косата за цял ден, то това значи, че е много вероятно да са с високо съдържание на алкохол, което прави косата суха и крехка.
Съвет: Пропуснете всички продукти, които правят косата твърда или лепкава. Вместо това изберете по-меки продукти като стилизиращи кремове, които няма да дехидратират косата и да я направят късаща се при разресване.

Прочетете още съвети на страница ii



Небрежно-елегантна прическа: кок на една страна

5 страхотни, лесни визии с преса за коса
Искате ли промяна? Подстрижете се късо!
5+1 небрежни прически, които задължително да опитате
10+1 прически, на които не можахме да устоим