Подготвихте ли косата си за плажа?

Почивката край морето има лечебен ефект за целия ни организъм, особено върху нервната и хормоналната система, кожата и ноктите, като насища тялото ни с витамин Д, селен и йод.

Морската вода подсилва луковицата на косъам, но в същото време косата ни става по-твърда, благодарение на солта, която създава филм. Как да се грижите най-добре за косата си, докато сте на плажа, за да се връщате у дома с бляскава и мека грива?

ПИЙТЕ ВИТАМИНИ И ПРОМЕНЕТЕ ХРАНЕНЕТО СИ

Няколко седмици преди почивката може да се погрижите за косата си отвътре. За укрепване на растежа й може да приемате повече витамини от групата В: В2 (рибофлавин), В5 (пантенол), В6 (пиридоксин), В8 (биотин) и В9 (фолиева киселина). Те могат да намалят косопада и да подсилят луковицата, както и да предотвратят цъфтежа на връхчетата. За да останат косите ви след морето здрави и силни, приемайте и витамини от групата А. Дневната доза ретинол (витамин А)е около 1 мг. Можете да го получите чрез храна като черен дроб, зеленчуци, плодове – моркови, кайсии, зеле и зеленолистни.

ВИНАГИ НАНАСЯЙТЕ СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН ПРОДУКТ ЗА КОСА

За тънки коси най-добре да използвате спрей или крем със слънцезащитни функции. От маслата трябва да се откажете – те са подходящи за гъсти коси. Както и слънцезащитата за тяло, трябва да нанасяте продуктите за коса половин час преди да излагане на слънце, а не когато вече сте върху шезлонга.

ИЗМИВАЙТЕ КОСАТА С ДВА ВИДА ШАМПОАН

Кожата на скалпа трябва да се почисти добре от слънцезащитния продукт, от солта и от пясъка, но е важно и да овлажнявате кожата. За едно измиване трябва да направите три неща: първо измийте косата с почистващ шампоан, след което я измийте още веднъж, след това нанесете балсам за коса. Това ще направи възможно подреждането на кичуите ви и ще осигури блясъка им. Не търкайте косата с кърпа – това е особено важно през лятото. Оставете я да се изсуши разпусната, без да я връзвате с ластик или да я изсушавате със сешоар.

РЕШЕТЕ КОСАТА СИ ЧЕСТО

Влажната коса е крехка и всяко допълнително действие върху нея може да я увреди. Затова не я връзвайте, докато е мокра. Използвайте четка като Tangle Teezer – с него лесно се разресва и бързо се разплита косата. Ако искате да си направите прическа, трябва предварително да я подсушите малко или да използвате дебел текстилен ластик – той травмира по-малко.