Отвара от дъбови кори лекува мазен и раздразнен скалп

Има много съвети и продукти, които могат да ви помогнат да се справите с мазния скалп. Едно от най-достъпните средства обаче е отварата от дъбови кори.

Мазната коса е резултат от свръхактивни мастни жлези в корените на косата. Това неприятно състояние води до слепване на косата за скалпа – нямаме обем, а косата изглежда мръсна и безжизнена. Често се появява и пърхот.
Причините за омазняването на косата могат да са най-различни – от стрес, хормонални смущения и липса на витамини до стомашно-чревни заболявания, нарушения в метаболизма или дори депресия.

За да се справите с с мазната коса, трябва да положите специални грижи. Първо, купете си подходящ шампоан – добро решение са шампоаните за мазни корени и сухи краища. Много хора казват, че се повлияват добре при измиване със специалните катранени сапуни, които могат да се купят в повечето аптеки на достъпна цена. Използват се през няколко измивания.

Как могат да помогнат дъбовите кори

Дъбът и по-специално кората му съдържат галотанини и катехинови танини, които се използват при много кожни заболявания, в това число премахване на пърхота и бързото омазняване на косата. Отварата от събраната през ранна пролет дъбова кора има тонизиращо и освежаващо действие на скалпа, регулира дейността на мастните жлези, отстранява излишната мазнина в корените.

Вместо вода, за измиване или обливане на мазната коса се прави отвара от дъбови кори. Най-добре ги потърсете в билковите аптеки и магазини или директно от някой билкар.

Как се приготвя отварата?
За едно измиване: Счукайте дъбовите кори на ситно и сварете 3 супени лъжици в 1 л. вода за 15-30 минути. След като изстине, прецедете отварата с цедка или тензух. С готовата отвара изплаквайте косата си два пъти седмично в продължение на 2-3 седмици до месец.

За голяма доза: Приготвя се отвара от 500 г. счукана кора, която се вари 15-30 минути в 3-4 л. вода. Направете отвара и я сложете в бутилка или буркан. Съхранявайте го в хладилника и всеки ден (може и по няколко пъти на ден) стопляйте по една малка чашка от отварата и мажете с памук корените на косата (не търкайте силно).

15 лесни прически за тези, които нямат време
Водката помага за права и гладка коса
5 + 1 идеи за прически от наградите “Златен глобус”