Не всички естествени масла са подходящи за блондинки

Ако спадате към дамите, които боядисват косата си в светли нюанси, то със сигурност знаете колко трудно е да избегнете ефекта “жълти кичури”, който рано или късно отново ви отвежда във фризьорския салон. 

За щастие козметичните компании са измислили безброй продукти за грижа, които да неутрализират нежелания нюанс и да удължат времето между две боядисвалния. Обикновено това са лилавите шампоани и балсами, които запазват сиво-белия цвят на кичурите, омбрето и балеажа.

Друг, много важен момент от грижата за изрусена коса, са маслата, които поддържат косъма здрав и подхранен, осигурявайки блясък на третираната грива. Оказва се обаче, че има голямо значение на какви точно масла се доверявате.  

Колористите са категорични, че така любимите на много жени олиа и масла, са причина за появата на жълтеникав отенък много по-скоро, отколкото би ни се искало. Изрусената коса наистина има нужда от дълбоката подхранваща терапия, която те й осигуряват, тъй като й действат в пъти по-добре от всички маски, които ще откриете в аптеката. Но въпреки това е от огромно значение точно какъв тип масло ще сложите върху кичурите си.

Сиби Болан, колорист в салона Josh Wood, съветва: “За красива и здрава руса коса, избягвайте олиата, които са жълти на цвят. Колкото по-светъл е нюанса на русото, който сте избрали, толкова по-вероятно е те да го потъмнят и да го накарат да пожълтее с течение на времето.” 

Какво значи това? Колкото и да обожавате маслото от жожоба, кайсиевото масло и дори аргановото олио, в което много от нас се кълнат, в случай, че косата ви е изрусена, трябва да намерите техен заместител. Най-лесно е да се възползвате от качествата на кокосовото масло, което освен, че няма жълт цвят, не е толкова тежко и може да се използва по-често. Нанасяйте го като терапия преди да измиете косата си и се уверете, че го оставяте да подейства поне в рамките на един час.

Друг вариант е обикновения зехтин, който освен самостоятелно, можете да използвате в домашно приготвени маски. Маслото от авокадо също има полезни свойства и няма нежелан жълтеникав отенък.

Вижте още: Най-добрите масла за различните типове кожа