Най-голямата грешка в грижата за косата

Използваш най-добрите продукти на пазара и въпреки това косата ти е с изсушени краища, мазен скалп и пърхут. Ако се чудиш на какво се дължат проблемите, помисли за това колко често миеш косата си.

Ако я миеш всеки ден или през ден, много вероятно е да нанасяш сериозни вреди върху структурата на косъма и скалпът ти да е раздразнен.

Фризьорите и дерматолозите отдавна се изказват срещу прекалената честота на миене на косата, защото естествената защитна мазнина се отстанява и кожата на главата се изсушава. Това кара мастните жлези в кожата на главата да се мобилизират и да увеличават отделянето на себум. Досещаш се, че това води до още по-често измиване – и така попадаме в порочен кръг.

Може ли косата ти да е чиста и обемна, без да я миеш всеки ден?

Ползвай сух шампоан. Това е най-бързият и ефикасен начин да освежиш косата си без вода. Просто впръскай неголямо количество от продукта в корените на косата, изчакай минута-две и разреши косата, за да отнемеш излишното количество. 


Фината прахообразна консистенция на сухия шампоан попива себума и прави косъма по-твърд и повдигнат в корените, така че след освежаването косата се усеща по-обемна. Разбира се, няма същия блясък като току-що измитата коса, но определено е съвсем приличен вариант да отложиш мокренето с ден-два.

А как да измиваме косата си правилно?

Отговорът е един – като я щадим максимално. Това включва избора на достатъчно мек шампоан, особено ако скалпът е раздразнен, или косата като цяло е деликатна. 
Използвай пестеливо продукта. Не е нужно да изливаш цяла шепа върху главата си, от което да се роди цял един облак от пяна. Достатъчно е малко количество (съобразено с това колко дълга и гъста е косата), което предваритено трябва да разпениш в дланите си. След като го нанесеш, облей главата си с мъничко вода, за да получиш лека емулсия. Масажирай леко и бързо изплакни. 
Много шампоани съдържат агресивни химикали, така че колкото по-бързо и по-добре ги отмиеш, толкова по-малко ще изсушат кожата на главата и косъма. Подсушаването също нека да е колкото може по-деликатно. Косата първо се попива с мека кърпа, след което, ако е нужно, посягаме към сешоара. Когато имаш възможност, оставяй косата си да се изсуши сама на въздух. Така й даваш почивка от третирането с висока температура, а това е шанс за косъма да се възстанови. 
Виж още:
Кои са горещите прически за пролетта?
Тренд от червения килим: Плитки в косите
Кои храни носят добро настроение
Тайните на билките: Изпитани рецепти за природолечение
5 въпроса за перфектния тен към Кирил Чалъков