Можем ли да изсветлим косата си без боядисване?

Внимание, блондинки и почитателки на омбре краищата – струва ли ви се, че страхотните руси нюанси, с които сте се сдобили в началото на лятото вече не са толкова светли и наситени?

С течение на времето светлото русо е склонно да потъмнява и дори да жълтее, а редовните посещения в салона се превръщат в задължителен ритуал, ако този цвят присъства в косата ви. За щастие, има няколко начина да го направите по-жизнен, възползвайки се и от лятното слънце, което неминуемо ни дарява с приятни златисти отенъци. Ето как да го постигнете в домашни условия.

С лимонов сок и бадемово масло

Този трик е особено благоприятен за изпълнение по време на лятната ваканция, тъй като в него участват и слънчевите лъчи. Преди да се отправите към плажа, изстискайте сока от цял лимон и в бутилка го смесете с равна част бадемово масло. Напръскайте със сместа отделни кичури, които искате да станат по-светли (а може да го нанесете и върху цялата коса) и оставете косата си пусната, докато сте на плажа. Киселината от лимона премахва пигментацията на косъма, което е и причината за изсветляването. Но именно тази киселина може да изсуши прекалено косата, затова на помощ идва бадемовото масло, което оставя кичурите ви меки и блестящи.

С мед и кокосово масло

Знаете ли, че в меда се съдържа естествен водороден пероксид, познат още и като перхидрол – основна съставка в русите бои. Смесете 2 супени лъжици мед с малко хладка вода и нанесете равномерно на влажна коса преди лягане, като приберете кичурите в шапка за баня, за да не се озовете в лепкава ситуация посред нощ. На сутринта измийте с предпочитания от вас шампоан и добавете малко кокосово масло към балсама, за да подхраните допълнително кичурите.

С мед и канела

Канелата също съдържа в себе си водороден пероксид и за още по-добри резултати може да се прибави към меда. Така косата се изсветлява с няколко тона, и то равномерно. Смесете 1/2 чаена чаша мед, 1 чаена чаша вода, 2 супени лъжици студено пресован зехтин и 3 супени лъжици канела. Разбъркайте добре до получаване на хомогенна смес и нанесете на цялата коса по дължина. За да подейства канелата, трябва да стоите с маската поне няколко часа, но можете и да спите с нея (отново с шапка за баня), като я отмиете на сутринта. Не забравяйте след това да подхраните добре косата с подходяща маска или естествени масла като бадемово, кокосово или арганово.