Мазна коса? Изпробвайте този режим в четири стъпки

Колко често миете косата си?

Ако тя е мазна, можем да предположим, че ако не всеки ден, то поне през ден се налага да минавате през целия шампоан-балсам-продукт без измиване-сешоар цикъл. За огромно съжаление обаче, това е един от най-големите проблеми на омазняващия се скалп – колкото повече миете косата си, толкова повече се омазнява тя. Когато при къпане премахвате естественото омазняване от корените, скалпът се опитва да компенсира, произвеждайки още повече омазняване и съсипва целия ви труд.

Колкото и обекуражаващо да звучат горните редове, има начин да „тренирате“ косата си да не се омазнява толкова много. Как? Като просто отложите миенето ѝ във времето. Първите седмици новият режим ще ви се стори доста труден, тъй като самото омазняване няма да си отиде веднага, но с времето ще видите резултатите с очите си.

Ден първи: Измиване

За да започнете начисто, буквално, първият ден измийте косата си с лек шампоан, подходящ за нуждите ѝ. Коафьорите съветват да избирате такива с прозрачна формула, а не млечна, тъй като те не утежняват толкова косъма и се отмиват по-лесно, за да сте сигурни, че в корените ви не е останала и капка продукт. Можете дори да изпробвате техниката, която набира голяма популярност, а именно балсам преди шампоана, като шампоанът ще отстрани и излишния балсам от краищата ви.

Ден втори: Сух шампоан

Преборете се с желанието да влезете под душа веднага след като сте си отворили очите. Ако корените ви са прекалено мазни, използвайте малко сух шампоан, който едновременно ще се справи с проблема и ще придаде повече обем и текстура на косата. Ако обаче косата ви е прекалено мазна, има един трик, който фризьорите често използват – те слагат сух шампоан веднага след изсушаване. Така например, когато сте изправили косата си със сешоар и веднага я напръскате с продукта в корените, той ще започне да действа веднага след като скалпът ви започне да се омазнява. На следващия ден, ако имате нужда, можете отново да напръскате.

Ден трети: Ластик, кок и конска опашка

С други думи това е денят, в който не трябва да ви пука как изглежда косата ви. Тя със сигурност ще ви се струва много мръсна, но именно затова са измислени небрежните прически, при които дори е препоръчително косата да не е перфектно чиста. Много е важно и косата ви да е прибрана назад, за да не можете да прокарвате пръсти през нея и да я омазнявате допълнително.

Ден четвърти: Изплакване с ябълков оцет

Дойде денят на измиването! След като намокрите косата си с хладка вода и преди да пристъпите към обикновеното миене, първо я изплакнете с малко ябълков оцет. Нанасете в корените, масажирайте с пръсти и след това отмийте. По този начин ще възстановите pH баланса в косата си и ще предотвратите натрупването на мръсотия, като в същото време не премахвате изцяло естественото омазняване на корените. След това продължете измиването както сте свикнали.

За да подейства този 4-дневен план трябва да знаете две ключови неща: първото – пипайте косата си възможно най-малко и второ – никога не прекалявайте със стайлинг продуктите и ги дръжте особено далеч от корените си!