Лошо ли е да си лягаме с мокра коса?

Повечето жени си задават един въпрос, чийто отговор ги обърква постоянно: добре или зле се отразява на косата да си лягаме, докато тя е още мокра? И, ако сте от тези жени, които избягват да изсушават косата си със сешоар, добре е да преосмислите решението си, поне преди лягане.

Да спим с мокра коса не причинява кой знае какви увреждания на самата коса, но я прави да изглeжда сплескана, рошава и генерално скучна. Поне така твърди дерматологът от нюйрокският Skin Surgery Centre Джесика Крант. Всеки косъм е съставен от рогов слой от отделни люспи, които са разположение в една посока. Когато косата е леко изсушена със сешоар, въздухът  ги насочва в една и съща посока. Важното е да не прекалявате, разбира се.

Когато спите с мокра коса, люспите на косъма не се “подреждат”  в една и съща посока, а се “разпиляват” в различни. Така косъмът не блести, защото не може да отразява светлината добре. Освен това уплътнява косъма твърде много, което прави косата да изглежда мръсна. А всъщност не е. За да избегнете това, изсушете косата си леко преди лягане. След това я напръскайте със спрей с морска сол. Така може да си легнете с леко влажна коса, която на сутринта ще изглежда с перфектни вълни, отличен обем и чиста.

Снимки: Profimedia