Лесни домашни маски, които спират косопада

Едно от най-добрите средства при косопад си остават домашните маски.

Когато косата капе засилено, целта ни е да подхраним и стимулираме корените и да подобрим кръвообръщението в скалпа. Има не една и две домашни маски, които правят точно това. За да видите реален ефект, бъдете постоянни и подхранвайте редовно скалпа. Ако към това добавите балансирана диета и повече почивка, скоро ще се радвате на по-здрава коса!

Фрикции с отвара от розмарин против косопад 

2 ч. л. счукана билка се варят половин час в 30 мл вода. С отварата нежно масажирайте скалпа и оставете да престои през нощта. Прави се един или два пъти седмично.

Маска против косопад с лук 

Оздравителните свойства на лука действат много добре на скалпа, затова си струва да изтърпим неособено изискания аромат… Обелват се 3 глави лук и се настъргват на много ситно. Прецеждат се през марля, а към сока се добавя счукана стипца. Сместа се нанася с помощта на памучен тампон след всяко измиване на вече суха коса. След това косата се разресва и се завива с хавлиена кърпа за през нощта. На сутринта се измива много добре с топла вода. Прилага се около седмица.

Маска против косопад с греяно вино 

Към кафена чаша греяно вино се добавят 5 счукани скилидки чесън и 1 с.л. свинска мас. Маската трябва да престои върху косата 1 до 2 часа, като главата се увива в хавлиена кърпа. Измива се с шампоан с неутрално pH.

Маска против косопад с бира 

При косопад помага и горещата бира. С нея се намазва косата и се увива със затоплена кърпа. За да видите ефект, правете процедурата няколко поредни дни, най-добре цяла седмица.

Маска против косопад със зехтин, бадемово масло и Витамин А 

Приготвя се смес от равни части зехтин, бадемово масло и ампула витамин А. Маската се нанася по цялата коса, като се втрива добре и в корените. Завива се с найлон и топла кърпа. Престоява се така поне 2 часа. Ефектът се забелязва почти веднага. Ако не разполагате с достатъчно време, можете половин час преди да измиете косата, да я намажете само със зехтин. Той е много полезен за заздравяване на корените.

Маска с мед за изтощени коси и косопад 

Лъжица мед можете да смесите с рициново масло, жълтък, лъжичка ром, комбиниран витамин А и Д, може да се прибави и газ, ако не се притеснявате от миризмата. Маската се нанася обилно в корените и по продължение на косъма. Поставя се найлон и топла кърпа. Стои се 2 часа, след което се измива обилно с вода. Отмиването е малко по-трудно, затова може да се наложи да насапунисате косата два пъти. Препоръчваме ви в този случай да използвате по-мек шампоан, без агресивни химични съставки.

Маска против косопад с жълтък, рициново масло и Витамин А 

1 жълтък, рициново масло, 1 ч. л. Вит. А
Съставките се смесват до получаване на гладка смес. Нанася се в корените на косата, оставя се да подейства към 2 часа и се измива с шампоан и балсам. По желане могат да се прибавят и стрити на прах овесени ядки.

Маска против косопад с рициново масло, коняк и яйце

300 мл рициново масло с 30 мл коняк и 1 прясно яйце. Втриваме в корените на косата. Завиваме с хартия, найлон и топла кърпа. След 2 часа измиваме.

Запарка от розмарин против косопад 

Запарка от 2 ч. л. накълцани листа от розмарин и 300 мл вода. Киснат 15 мин и се прецежда. Първо се втрива в корените, после – в цялата коса. Има стимулиращо въздействие върху кръвообръщението в кожата на главата.

Populartips