Какво трябва да знаете за сухия шампоан

Състав на сухия шампоан

Сухият шампоан е козметичен продукт с балансирана формула с абсорбенти, масла и понякога дори с фиксиращи функции. Трябва да знаете, че в сухия шампоан се съдържа голямо количество сгъстен въздух, което придава допълнителен обем на косата и на прическата като цяло.

Често в ролята на абсорбенти влизат смлени зърна от ориз, пшеница, царевица, овес. Но не всички абсорбенти са полезни – като недостатък в състава на сухия шампоан може да приемем наличието на талк, тъй като той е комедогенен за кожата на главата.

Как да избирате сух шампоан

Този продукт е подходящ за всички типове коси, но на пазара са представени продукти с различни функции – за стайлинг или за тониране. Сухите шампоани може да имат различни аромати или да нямат такъв, да са с ефект блясък или обем, да са в голям или в малък формат. Някои сухи шампоани оставят бяла следа в косата, затова брюнетките е добре да избират специален продукт за тъмна коса.

Сухите шампоани за обем понякога правят косата по-суха, затова не е подходящ за тънките и увредени коси. Съществуват сухи шампоани, в чийто състав са включени специални компоненти, борещи се срещу оредяването на косата.

Как да го ползвате?

Важно е да разберете, че сухият шампоан е крайна необходимост за освежаване на косата. Разделете косата на секции и нанесете шампоан в основата на всяка от тях, след което разрешете цялата коса – така ще разпределите пудрените компоненти. За да създадете обем, необходимо е да втриете с пръсти продукта в кожата на главата и да фиксирате с лак. А ефект въздушна текстура може да създадете, като напръскате с шампоана по цялата дължина на косата.

Трябва да знаете, че сухият шампоан работи само с косата, а не с кожата на главата – той не може да премахне замърсявания от скалпа. Важно е да използвате сухия шампоан еднократно, след което да измиете главата си с шампоан – иначе рискувате да провокирате запушване на порите. Не е желателно да го ползвате повече от веднъж в седмицата.