Какво е праймър за коса и как да го ползваме?

Ако ви се струва, че на козметичния пазар всеки ден се лансират нови продукти, може и да сте прави.

Наясно сме за какво служат базите за грим – подготвят повърхността на кожата за нанасянето на грима и го задържат по-дълго време. Но какво представлява и как се използва базата за коса?

Каква е целта на праймъра за коса?

Подобно на базата за грим, тази за коса е създадена за постигане на гладка повърхност. Използвана самостоятелно или преди стилизиращите продукти, създава лека, влагоустойчива бариера, “щит”, срещу влажността във въздуха и частиците от мръсотии, омазняването на скалпа. Ползата от използването на база е, че прическата ви ще издържи по-дълго време, благодарение на способността на праймъра да устои на влагата, а косата ще остане чиста по-дълго. Други ползи са защитата от термообработката, овлажняването, блясък и гладкост на косата.

На какъв тип коса работи най-добре и има ли такъв, на който няма да работи изобщо?

Всъщност базата е универсална. На пазара се появяват за всеки тип коса. Някои добавят блясък, ако косата е суха и матова, други предлагат разплитане за заплитаща се коса.

Колкото до начина на използване, ще кажем – лесно е. След като сте измили косата със шампоан и балсам, вземете количество колкото стотинка в ръце и ги прокарайте през влажната коса. Може да използвате продукта самостоятелно или под редовните ви стилизиращи продукти преди сешоара или пресата. Стилистите изтъкват, че да използвате праймър преди топлинна обработка е най-добрият вариант, особено ако основата е с термозащита.
Има прически, за които е най-добре да се ползва основа. Тя запазва всички видове прически, но е особено полезна за такива, които падат бързо, като например изправяне със сешоар. Може да използвате основа при всяка прическа, чието оформяне започва с влажна коса.

5 урока, които научихме от коафьорите
Горещ тренд от модния подиум: лента в косата
7 супер храни за здрава и блестяща коса
Грешките в боядисването на косата, които състаряват