Как да накараме косата да расте по-бързо

Няма жена, която да не мечтае за гъста, дълга и здрава коса, но за съжаление не всички са дарени с този добър ген. 

И въпреки че няма магическа формула, която да ни превърне в Рапунцел за една нощ, има няколко малки трика, които в комбинация с правилните продукти грижа за подсилване и растеж на косата, ще ви помогнат да се сдобиете с по-дълга грива за по-кратко време. 

За начало, трябва да повторим основните правила, въпреки че със сигурност сте ги чували доста пъти. Ако искате да имате лъскава и здрава коса, на първо място трябва да следвате здравословен хранителен план, а ако трябва, дори да приемата витамини и хранителни добавки.

Яжте протеини

Те са толкова важни за балансираната диета и поддържането на здравословно тегло, колкото и за състоянието на кожата и косата ви. Протеините заздравяват структурата на косата от корена, правейки я по-плътна и гъвкава, и по-трудно накъсваща се. Най-добре е да заложите на тях на закуска, под формата на мляко или яйца, а месото също трябва да присъства в обяда или вечерята ви. 

Мийте косата си през ден

В никакъв случай не мийте косата си всеки ден, защото рискувате да я направите прекалено суха и да увредите скалпа си. Шампоаните имат тенденцията да отнемат естественото омазняване на корените, когато се използват прекалено често. Но знаем, че косата бързо се цапа, заради фиксиращите продукти и мръсния въздух, затова миенето през ден е перфектното решение. 

Масажирайте скапла си

Това стимулира циркулацията на кръв и така кожата на скалпа става по-силна и здрава, а същото важи и за косата. Разрешете косата си добре преди баня, като не пропускате корените, за да могат мъртвите клетки да се отмият след това. Масажирайте с шампоана, а след това изплакнете добре. Когато не миете косата си също можете да масажирате скалпа преди лягане, със специална четка или пръсти, а този масаж, като всеки друг, отнема от напрежението, което сте натрупали през деня. 
Подхранвайте в дълбочина
Грижете се за здравето на косата и скалпа, като веднъж седмично си правите маска, бе значение дали ще е с домашни средства или професионална. Не забравяйте да посещавате фризьора си на месец-месец и половина, за да освежите прическата си и да се отървете от нацъфтелите краища, които всъщност не само, че не изглеждат приятно, но и спират растежа.