Как да изправяме косата си като професионалисти

Как да постигнем професионален ефект, когато изправяме косата си в домашни условия?

Изберете правилния размер преса

Пресите за изправяне са като дрехите – не всеки размер е подходящ за вас. Дължината и гъстотата на косата определят колко трябва да е широка плочата на пресата. С правилния уред ще ви е по-лесно да работите, ще се изправяте по-ефективно и ще намалите риска от увреждане на косата.

За къса коса изберете преса с малка плоча. Това ще ви позволи да изправяте по-малки кичури. 
За дълга коса изберете преса с колкото е възможно по-широка плоча. Така ще можете да изправяте дебели кичури и няма да губите толкова време. Внимавайте обаче за това колко ще тежи машата, тъй като ако я използвате дълго време ръката ви ще се измори.

Изберете правилната температура

Типът коса трябва да определя и температурата, която използвате за изправянето. Повечето професионалисти избират преси с опции за настройка на температурата в зависимост от състоянието на косъма, но повечето момичета използват своите преси на максимална температура. Изберете преса с индикатор и задължително се съобразете с нуждата на косата си – ако е увредена изправяйте на минимална температура, а ако е гъста и здрава, по-трудно поддаваща се на третиране – на максимална. 

Изберете правилната плоча

Потърсете си маша с керамични, титаниеви или тефлонови плочи. Те се загряват по-равномерно навсякъде и ще нанесат по-малко вреда на косъма. Също така изпускат негативно заредени йони, които пък спомагат за укрепването на фоликула. Косата ви ще изглежда по-блестяща, по-здрава и не толкова хвърчаща.

Подгответе косата си 

След като сте се сдобили с правилната преса трябва да подготвите правилно косата си за изправянето. Използвайте шампоан с ефект за обем и след измиване нанесете крем или спрей за изправяне. Те имат и топлинна защита, която допълнително ще подсили косата ви. Изсушете със сешоар и четка. 

Какво да избягвате

Не изправяйте косата си докато е мокра, така със сигурност ще я изгорите и накъсате.
Никога не използвайте повредени уреди.
Не използвайте преси или маши всеки ден, защото топлината ще увреди косата ви и ще я направи изтощена и цъфтяща.