Има ли спасение за сухата коса през зимата?

Не се заблуждавайте от етикета на шампоана ви, сухата коса не е тип, а състояние, от което можете да се отървете. 

Първата стъпка към това е да откриете причината, поради която кичурите ви губят от естественото си омазняване. 
Ето какво казват експертите:
Времето 
Лятото идва с прекалено излагане на слънце, морска вода и продукти със съдържание на алкохол, които дехидратират косата. През зимата студът навън се редува с прекалено висока температура в офиса/вкъщи, което също изсушава косата ни. През тези сезони е хубаво да инвестирате в добър балсам или маска за коса, които ще дадат на косъма нужната хидратация, а също и в балсам без отмиване. Поне веднъж в седмицата се старайте да подхранвате косата си с тези продукти. 
Приглаждащи продукти
Прекаляването с продукти, които се справят с хвърчащата и непокорна коса, може да я изсуши доста. Да, те правят чудеса с кичурите, карайки ги да изглеждат гладки и бляскави, но ако ги използваме често, натрупването на протеини в косъма го прави накъсващ се и сух. Заложете на сешоар с йонизация, който суши косъма отвън, а не както обикновените сешоари (отвътре навън). Косата остава пригладена и с обем, без да се изсушава и уврежда. 
 
(thefreshexchangeblog)
Проблеми с хормоните
Хапчетата против зачеване, бременността и менопаузата са промени, които доста стресират тялото ни и могат да имат ефект и върху състоянието на косата, кожата и ноктите ни. Ако това се случи, трябва да се обърнете към лекар, който ще ви каже как да се справите с проблема. 

Използването на грешен шампоан 
Наясно сте, че всички шампоани са различни, затова не рискувайте да пробвате такъв, който не е за вашия тип коса. Коафьорите предупреждават за мъжките шампоани и тези против пърхот, които са доста агресивни и отнемат много от естественото омазняване на косъма. Освен това, ако имате боядисана коса, не се препоръчва използването на продукти със сулфати, които освен, че отнемат от блясъка на цвета, изсушават и косъма. 
Разресването на косата, докато е мокра
Трябва да запомните, че косата може да се увреди най-много, докато е още мокра. Тук не говорим за изсушаването, а за другия проблем – накъсването на краищата. Разресването с гребен на мокрите кичури може да доведе точно до това, а от там се уврежда и целия косъм. Изчакайте, докато косата е изсъхнала сравнително добре, след това използвайте гребен и балсам без отмиване, които ще ви помогнат да се справите с възлите. 
Всекидневното оформяне с уреди 
Сешоар, преса, маша – всички те отнемат естествените масла от косъма, заради топлината. Това е ненужна вреда, която лесно може да се избегне с помощта на защитаващи продукти и работа с уредите на минимална температура.
Снимка: dustjacket-attic