Грижа за боядисаната коса през лятото

Оставете щурите цветове за началото на есента.

Всяка година косата ни е поставена на изпитание по време на лятото заради жаркото слънце, солената вода и сухия въздух. Предизвикателството е още по-голямо за дамите с боядисана коса, защото след смяната на цвета, косъмът става много по-крехък и чуплив.

А точно тази година искаме да сме още по-внимателни с грижата за косата си, след като препоръката на специалистите продължава да бъде да лимитираме посещенията в салоните за красота до минимум, за да се предпазим от вируса.

Боядисаната коса помага и в работата, и в секса

Затова и събрахме няколко съвети на фризьорите как да запазим цвета на косата си за възможно най-дълго и да предпазим косъма от увреждане през лятото.

Не експериментирайте с цветовете

Колкото и забавно да ни се струва да се разхождаме по плажа с розова или синя коса, честото сменяне на цветовете и драстичните промени от естествения нюанс на косата ни, уврежда допълнително косъма. Стремете се към визии с по няколко тона по-различен цвят от естествения ви или разнообразявайте с помощта на краткотрайни бои под формата спрейове и шампоани.

Нанасяйте масло в краищата

Третираната коса често е по-дехидратирана, защото химикалите убиват естествените масла в косъма. За да върнем обичайния блясък на косата, специалистите препоръчват да нанасяме олио за сухи краища след всяко къпане или при стилизирането на косата.

Търсете продукти с витамин Е и В2

Продуктите за боядисана коса са създадени с причина и ви препоръчваме да започнете да ги използвате, ако вече не сте го направили. Въпреки това всеки продукт е различен и не всеки е толкова ефективен, колкото би ни се искало.

За да сме сигурни, че терапията, която използваме е подходяща, оглеждайте се за ключови съставки като витамин В5, който предпазва от топлина, както и витамин Е, който се счита за отлично хидратиращо средство. Други полезни съставки са маслата от жожоба или пък маслина, или розмарин,  както и бадемовото масло и това от шеа, които задържат влагата в косъма и предотвратяват косопада.

В страната на красотата с Надя Сивкова: Забравете за сухата коса през лятото

Водата не е враг, а приятел

Да, солената вода и химикалите в басейните неоспоримо ще навредят на косата ви, но един от ключовите фактори за здрава боядисана коса се състои в миенето на косата с хладка вода преди и след плуване. Също така е важно да се хидратираме, за да позволим на тялото ни само да се грижи за възстановяването на косъма.

Не пренебрегвайте слънцезащитата

Вече вероятно знаете, че не само лицето, но и коса има нужда от защита от слънчевите лъчи. Тази стъпка е още по-важна за боядисаната коса, която е още по-чувствителна. Използвайте слънцезащитни продукти на водна основа вместо  масло и се предпазвайте допълнително като носите шапки и шалове за коса, за да намалите излагането на слънце максимално.

Възстановете боядисаната си коса

tips