Гъстата и здрава коса не е само мечта

Няма жена, която да не мечтае косата й да е здрава, лъскава и плътна.

За съжаление редица фактори влияят отрицателно на здравината на косата и могат да причинат изтъняване, загуба на обем и блясък. Ето какво трябва да знаете за тях, как да им противодействате и какво да правите, за да подсилите косата си.

Ролята на стреса

След период на боледуване или на силен стрес, косата може да опада повече. Обикновено всичко е обратимо, но отнема около 6 месеца косата да се възстанови. За да й помогнете, осигурявайте си достатъчно сън, витамини от група В, пълнозърнести храни, протеини и зеленолистни зеленчуци. Всички те помагат да се овладее косопада, свързан с прекомерен стрес.

Прекалено третиране на косата

Прекаляването с пресата и сешоара, както и честото боядисване силно увреждат косъма. Ако сте генетично благословени с гъст и силен косъм, може и да ви се размине за относително дълъг период от време. Но ако по природа косата ви е по-тънка и крехка, избирайте максимално щадящи бои, подхранвайте косата с маски и разредете максимално топлинната обработка.

Косата опада от недостиг на протеини, желязо и магнезий

Хормонални промени в организма

Косопадът може да сигнализира за хормонални проблеми, в частност за проблеми във фунционирането на тироидната жлеза. Ако косата ви започне да пада изведнъж, добре е да се консултирате с лекат и евентуално да си направите назначени от него хормонални изследвания.

Не оставяйте косата си твърде дълга, защото е почти сигурно, че това ще отнеме от обема й и ще я изтощи. Подрязвайте краищата винаги, когато забележите, че започват да цъфтят, а косата ви изглежда суха, заплетена и стои като залепена за скалпа. При подстригването добавете пластове, а ако ви отива – и бретон.

Тънката коса има нужда от специални грижи

Hero Slidertips