Ето какво причинява алкохолът на косата ни

Всички ние сме добре запознати с ефекта, който прекаляването с коктейли след дълга нощ навън има върху кожата ни. 

Дехидратиращите свойства на алкохола оставят лицето ни подпухнало, а кожата ни – по-изсушена от обикновено, но се оказва, че косата ни също може да страда от това. А в навечерието на парти сезона и разточителните семейни събирания, това определено не е добра новина. 
„Негативните последици от пиенето на алкохол върху косата доста,“ казва д-р Робърт Дорин, специалист по здравето на косата от True & Dorin Medical Group в Ню Йорк. „Здравата коса има нужда от непрекъснат приток на полезни вещества и зависи от това колко хидратирано е тялото ни. Консумирането на по-големи количества алкохол оставя косата ни суха и крехка, податлива на нъкъсване и чупене.“


Това обаче е само краткотрайният ефект. Кичурите ни разчитат на цинк и фолиева киселина, за да бъдат силни и плътни, а алкохолът може да повлияе на нивата на тези вещества в тялото ни в дългосрочен план. От своя страна това уврежда косата трайно, водейки със себе си косопад, цъфтежи и заплитания. 
Очевидното решение на проблема е консумацията на алкохол с мярка, но има и други неща, които можем да направим, за да избегнем неприятния ефект. „Много е важно да се храните балансирано и диетата ви да съдържа достатъчно полезни вещества, витамини и протеини, а освен това и да пиете много вода,“ казва д-р Дорин. „Хидратацията е ключ към здравата и блестяща коса“.
11-те навика на жените със страхотна коса
6 приложения на сухия шампоан, които ще ви изненадат