Ексфолирайте скалпа си лесно и бързо у дома

Може би не знаете, но вашият скалп се нуждае от дълбоко почистване поне веднъж месечно. Ако косата ви се омазнява по-бързо, то може да правите процедурата един път на две седмици. Ексфолиантът за скалп е особено нужен при смяната на сезоните, защото тогава скалпа може да събира повече от обикновено мъртва кожа и замърсявания, а без тях ще насърчите здравословния растеж на нови клетки.

Кафява захар

Кафявата захар често се използва като основна съставка при приготвянето на скраб, който става както за тялото, така и за скалпа. Тя се смята за естествен ексфолиант, който много лесно отстранява мъртвите клетки. Втривайки я в кожата на главата, вие насърчавате кръвообращението, което може да помогне за растежа на косата и постепенно ще подпомогнете баланса на pH.

Тя съдържа естествена гликолова киселина, помагаща за елиминирането на токсините, подхранваща и овлажняваща кожата на главата. Затова бихме казали, че е задължителна при екфолиацията на скалпа, но освен нея може да добавите и други подхранващи съставки. Ето кои и как ще ви помогнат:

Овесени едки

Овесените ядки овлажняват и имат антисептични свойства. Помагат и при пърхот, косопад и увреждане на косъма. Домашният забъркан ексфолиант премахва запушващите замърсявания и нечистотии и засилва кръвообращението на космените фоликули.

Необходими продукти:

  • 2 супени лъжици кафява захар
  • 2 чаени лъжички овесени ядки
  • 2 супени лъжици балсам за коса
  • 15 капки зехтин

Масло от жожоба

Комбинацията от масло от жожоба с кафява захар премахва пърхота и замърсяванията, лекува косопада и овлажнява. Освен това предпазва косата от вредните слънчеви лъчи и ще предотврати дразнене и сърбеж.

Необходими продукти:

  • 2 лъжици кафява захар
  • 2 супени лъжици пресен лимонов сок
  • 2 супени лъжици масло от жожоба
  • 1 лъжица морска сол

Как се нанася?

За да ексфолирате скалпа си, то косата ви трябва да е току що изпита със шампоан и леко влажна. Втрийте навсякъде по главата докато захарта не се стопи заедно с другите съставки, това може да отнеме между 7 и 10 минути. След това измийте с топла, но не гореща вода и при нужда може да нанесете шампоан втори път.