Достъпните природни средства, които заздравяват косата

Въпреки разнообразните козметични средства, природните продукти остават едно от най-подходящите и достъпни решения за здрава и красива коса.

Косъмът се захранва от малка структура – корена, който го снабдява с нужните вещества, идващи от кръвоносните съдове. Неправилно е да се смята, че увреждане на косата може да се получи само в случай, че с храната не се набавят необходимите белтъчини, аминокиселини, витамини, минерали и хормони. Обикновено проблемите идват от проблеми с усвояването на веществата в храната, а не от недостига им.

Този механизъм се регулира от сложна система на взаимодействие между нервната, ендокринната и имунната система.

Зелен чай, хамамелис и масло от чаено дърво помагат при мазен скалп

Въздействието върху косата с външни средства е съвсем ограничено. Косъмът се “храни” само от кръвоносната система. Лъскавината и обемът на косата се постигат чрез разтваряне на мазнините по повърхността на косъма от специални вещества. За съжаление, въпреки по-добрия външен вид за известно време, те могат да се отразят зле на косата в дългосрочен план. Затова е добре да мием косата с възможно най-малко химически вещества, които я увреждат.

Най-добре е косата да се измива с хума, която се продава във вида на фин прах. Разбърква се в съд с вода и с получената каша се измива главата. Не е необходимо да се втрива предварително и да се изчаква определено време, а веднага след това може да я измием. Така не се разтваря повърхностният хранителен, маслен слой и косата остава леко сплъстена. Това неудобство се премахва, ако я изплакнем с отвара от коприва.

Полезни за косата храни са спанакът, морковите, чесънът, рибата, маслините, зехтинът, червеното цвекло, съдържащите важни аминокиселини млечни продукти и ядки.

Друг начин за безвредно измиване на косата са яйцата. Не е нужно да отделяте жълтъка от белтъка, можете да измиете главата си с цялото яйце. Естествено, можете да си направите и още по-пълноценна маска, ако към него прибавите някои билки като коприва, жълт кантарион, риган, мащерка или сок от лимон, моркови и други червени плодове, съдържащи каротини и витамин А. Ако косата изтънява, добро решение е да я подстрижете по-късо.

Така ще можете да подхраните косъма от корена и след това да я оставите да израсте. В този случай в диетата ви е необходимо да присъстват достатъчно аминокиселини като метионин, цистеин, които се съдържат в изварата, млечните произведения и някои ядки. Особено полезни са лененото семе, бадемите и лешниците. Растителните масла, получени от бадеми, сусам и ленено семе, също биха могли да се втриват в косата, разредени с оцет или лимонов сок.

Още Beauty от MissBloom:

Тайните на жените, които имат красиви крака

12 любими продукта на Меган Маркъл

Модерните прически на есен 2019

Спасение за сухата коса в домашни условия

Hero Slidertips