Домашна терапия почиства и успокоява скалпа

Най-сигурният начин да имаме здрава коса е да се погрижим за кожата на главата.

Здравият скалп се влияе от много фактори. Дехидратацията и липсата на основни и важни за здравето хранителни вещества, както и правилното измиване с подходящ шампоан са от съществено значение. Прекомерната употреба на стилизанти и продукти за коса, както и високите нива на стрес също оказват огромно влияние върху кожата на главата и я правят много раздразнена. Без значение обаче каква е причината за проблема, домашната терапия може ефективно да облекчи сърбежа и лющенето на скалпа и да възвърне баланса на естествените масла, секретирани от кожата на главата.

Масло от жожоба

Маслото от жожоба е един страхотен натурален метод за справяне със сърбежа, тъй като неговата молекулна структура се доближава по състав с тази на човешкия себум и действа като естествен овлажнител. Веднъж седмично правете следната домашна терапия: масло, смесено със зехтин се прилага директно върху скалпа и се оставя да подейства за около два часа. След това се измива с шампоан за суха кожа.

Маска

Друга напълно натурална маска, която може да опитате, е тази с лимонов сок и зехтин. Киселинността в лимоновия сок маха люспите от скалпа, докато зехтинът овлажнява кожата на главата. Трябва да се смесят 2 супени лъжици пресен лимонов сок с 2 супени лъжици зехтин и 2 супени лъжици вода. С тази смес масажирайте добре скалпа и след това оставете да подейства за около 20 минути. Измийте с шампоан за суха коса.

Билкова отвара

Билковите отвари са идеалният вариант, ако не искате да отделяте много време за терапиите за коса. Отварите с лайка действат за успокояване на кожата, действат страхотно при косопад и укрепване на тъканите.

По-позната и използвана обаче е отварата от коприва, която стимулира скалпа, подобрява кръвообращението и подпомага растежа на косата. Освен това действа ефективно за предотвратяването на косопада.
И двете отвари се правят по следния начин: в 200-300 мл. вода се слагат 2 с.л. от билката и се варят за около 2-3 минути. След това се прецеждат и с тях обливате току-що измитата коса, която се оставя да изсъхне без да се отмива.