DIY: Какви съставки да използваме в домашната грижа за косата

Все по-голяма популярност набират домашно приготвените маски за коса и макар някои от съставките в тях да звучат странно, те всъщност са доста ефективни. 

Всички естествени и органични съставки подхранват косата в дълбочина и заздравяват косъма. Благодарение на тях даваме на косата си нужните хранителни вещества, за да бъде натурално красива и лъскава. Но кои са най-полезните и на кои да заложим, ако страдаме от пърхот, сухи краища или накъсваща се коса?

Зехтин

Той е изключително подхранващ косата, хидратира я и действа като естествен балсам. Изключително благоприятно действа на суха и изтощена коса – прави я по-здрава и бляскава.

Кисело мляко

То ще направи косата ви по-мека и лъскава. Благодарение на високото съдържание на антиоксиданти, витамини и калций, косата е хидратирана в дълбочина. Подпомага контрола на омазняването на скалпа.

Лимон

Плодът е известен със своето полезно действие върху скалпа на главата – подпомага затварянето на порите и намалява омазняването. Когато го използвате, спазвайте пропорцията 1:2 лимон към вода, защото
може да я изсуши излишно.

Кокосово масло

Можете да го използвате като балсам, то е изключително подхранващо, омекотява и прави косата блестяща. Изключително полезно не само за косата, но и за целия ви организъм. Можете да го използвате в готвенето и в грижата за тялото като нежен лосион.

Мед

Медът е много полезен за вашата коса и е много важно да участва като съставка в маските, които си правите. Той я овлажнява естествено и е изключително подходящ, ако имате сухи и накъсани краища. Възстановява в дълбочина и прави гривата ви гладка и сияйна. 

Ябълков оцет

Ако имате сърбеж или пърхот, оцетът ще ви помогне да се справите с него. Също така премахва излишните мазнини.

Избрали сме ви и една примерна маска с кисело мляко и мед. Необходимите съставки са:

½ ч. кисело мляко
1 ч.л ябълков оцет
1 ч.л мед

Смесете ги в купа и нанесете на скалпа, като разнасяте от корените към краищата. Стойте така най-малко 15 минути, а след това изплакнете с топла вода. Накрая измийте косата си с шампоан, за да избегнете неприятната миризма на млякото с оцет.

Снимка: Pinterest
Как да си приготвим домашно кисело мляко
Как да накараме косата да расте по-бързо
Косата засиява с домашни средства за красота