7 техники, с които намаляваме вредата от сешоара

Ако през лятото имаме лукса да оставяме косата да се изсуши сама в горещ ден, то през зимата това е невъзможно.

Заради ниските температури е добре да се стараем да сушим косата си добре, за да не си докараме сериозни здравословни проблеми.

Трябва обаче да знаем как правилно да сушим косата си, защото сешоарът не е най-добрият й приятел, а студеното време допринася са изсмукването на живота от нея. Ето как да намалите щетите:

  • Отървете се от излишната влага. Никога недейте да сушите косата си веднага, след като сте излезли от банята. Внимателно попийте кичурите с кърпа, оставете я на главата си и изчакайте 10-15 минути част от влагата да се абсорбира. Също така недейте да триете силно главата си кърпата – това също допринася за нейното накъсване.
  • Не нанасяйте олиото за коса, преди да сте я изсушили. Ако го направите, след това обработката със сешоар буквално изпържва косъма.

  • Термозащитните спрейове действат на леко влажна коса. Тоест, ако сте пропуснали първата стъпка на доброто подсушаване, ефектът от продукта ще бъде почти нулев.
  • Дръжте сешоара на 15-20 сантиметра разстояние от косата. Така минимализирате вредата от горещия въздух.
  • Сушете паралелно, а не перпендикулярно косата си. Тази техника ще я изглади. Също така започвайте с корените, като продължавате по краищата.
  • Разделяйте косата на зони с шнола. Така ще съкратите времето на сушене, а и намалявате заплитанията.
  • Важно е да не прегреете скалпа си. Това води до много проблеми, като слаб косъм и косопад. Повечето съвременни сешоари имат опция за хладка струя. Затова се старайте да редувате топла и хладка струя, докато се сушите. Ще видите, че това ще й даде повече блясък. Също така, ако използвате преса или маша, се уверете, че сте изсушили косата си напълно. В противен случай изгарянията ще бъдат много по-пагубни.