Започнете на чисто!

Колко трудно може да бъде да си измиеш лицето и да поддържаш кожата си чиста и сияйна? Не много, стига да не допускаш някои от тези най-разпространени грешни стъпки в грижата за кожата, особено ако тя не е от най-гладките.

Често пъти акнето, черните точки, петната, сухите участъци и всевъзможните други проблеми не само не се повлияват от нашите усилия, а дори стават по-зле.

Ето какво не трябва да правиш, ако искаш грижата ти за кожата да бъде наистина ефективна и полезна.

Слушай майка си
По принцип да…но не винаги. Майките знаят много неща, но от времето, когато те са били тийнейджъри с проблемна кожа до днес, нещата много са се променили. Има голяма вероятност те да не са съвсем в час с най-съвременните методи за почистване и поддържане на акнеична кожа. Но можеш да помолиш майка си да ти помогне в търсенето на специалист дерматолог, който да определи какъв тип кожа имаш и с какво да я почистваш и поддържаш. А също да си поискаш бюджет за редовни посещения при козметик. (Темата за стискането на пъпките в домашни условия дори няма да я започваме).

Бъди като другите
Категорично ще ти кажем “бъди себе си”. В грижата за кожата това означава да не се заблуждаваш, че ако нещо работи добре върху лицето на твоите приятели, то несъмнено ще има ефект и върху теб. Всяка кожа живее свой собствен живот и е много важно да намериш правилния режим за твоя тип кожа. След като вече си наясно как реагираш на различни козметични продукти и знаеш кое ти помага и кое не – придържай се към него и избягвай експериментите просто защото “Мими каза, че това кремче е супер”. Или ако трябва да използваме една много подходяща фраза на английски по темата – “good for her, not for me”.

Колкото повече, толкова повече
Колкото по-често почистваме лицето си с вода или мокри къпри, толкова по-добре за кожата. Не е така. Два пъти на ден – сутрин и вечер – с препоръчителен интервал от 10-12 часа е оптималната грижа, така че лицето да е спокойно и чисто.

Само с вода и сапун не става
Напротив. За ежедневната грижа два пъти на ден водата и почистващ продукт са напълно достатъчни. Намокряне на лицето с шепи на мивката или под душа, нежно нанасяне само с ръце на измиващ агент и изплакване. Чисто и просто, бързо и лесно. Ако успееш и да докосваш минимално лицето с ръце, резултатът ще е още по-добър. Златното правило в хигиената за кожата е, че колкото по-малко я дразним, толкова по-свежа ще е тя. А под дразнене се разбира не само търкането и стискането, а всякакъв контакт.

С голи ръце също не става
За да почистиш в дълбочина ти трябва или абразивна гъба или някой от новите “уреди” за домашен пилинг. Ако си прочел внимателно по-нагоре за раздразването на кожата, вече знаеш, че не е така. Механичното третиране на лицето трябва да се прави само от специалист козметик или дерматолог. Вкъщи са ти достатъчни добър почистващ продукт и течаща вода.

Щипе, значи действа
Ефикасната грижа за кожата, трябва да се усеща. Пълна заблуда. Това, което усещаш е раздразване на кожата, а нали се опитваме да правим всичко друго, само не и да я дразним. Така че следващия път, когато почистваш, подхранваш или овлажняваш лицето си, моля следи за каквито и да било силни усещания. Ако се появят, спри моментално продукта.

А сега накъде?
След като уточнихме тези така важни заблуди в грижата за кожата, е важно да започнем на чисто. Течащата вода се надяваме да не е проблем, затова като първа стъпка ти препоръчваме измивна пяна с млечна киселина Acne Out.

С нея сутрин и вечер ще можеш да премахнеш натрупаните замърсявания и излишния себум по кожата, но без да я раздразниш. Млечната киселина отстранява повърхностния слой мъртви клетки и има антимикробно и хидратиращо действие, а активната съставка coco glycoside e биоразградим измивен комплекс, който стяга и почиства порите в дълбочина, без да изсушава кожата.

Източник: http://www.acneout.bg/da-zapochnem-na-chisto/