Щастливи крачета

В зимните месеци, скрити от студа и очите на околните, краката ни често остават без ежедневната грижа, от която се нуждаят. 

В резултат на това могат да се появят неприятни проблеми като суха и напукана кожа, изпотяване, гъбички, мазоли и деформации, които са често срещани от неправилно подбрани обувки. Ето защо е добре да обръщаме внимание на ходилата си винаги, когато можем. 

Ежедневен beauty ритуал

Грижата за стъпалата трябва да бъде ежедневна, така както всеки ден се грижите за лицето и ръцете си. Всекидневно миете, подсушавате и хидратирате лицето и ръцете си, но дали полагате същите грижи и за ходилата си?! 
Кожата на стъпалата е лишена от мастни жлези и ако не се подхранва редовно тя може да се изсуши прекалено, да стане твърда и да започне да се цепи. Друг сериозен проблем през зимата е изпотяването, което се дължи на факта, че кожата на стъпалата е снабдена в изобилие с потни жлези и ако обувката е прекалено топла, това води до неприятна миризма. Затова правилната грижа, ежедневната хигиена, подхранването и хидратацията трябва да се превърнат във вашия „ритуал“ за красиви крака. За да накарате сухите си крака да се чувстват и изглеждат добре, спазвайте няколко прости стъпки всеки ден:

1. Измиване

Измивайте краката си грижливо с топла, сапунена вода. Избягвайте прекалено горещата вода, защото тя премахва естествения повърхностен защитен слой на кожата, като по този начин я пресушава.

2. Подсушаване

Подсушете краката си старателно, като обърнете специално внимание на кожата между пръстите. Тази зона е рискова за развитие на бактерии и гъбички, които обичат влажна и топла среда.

3. Овлажняване и ексфолиация
Поддържайте кожата на краката си добре хидратирана и премахвайте грубата, удебелена и мъртва кожа с помощта на специален крем за пети и пемза. Ако не се грижите правилно за кожата си е възможна появата на редица проблеми, които причиняват неудобства, а често и болка. Това може да са мазоли, напуквания на петите, суха и задебелена кожа – те компрометират способността на кожата да функционира правилно и да защитава тялото.


Специални грижи

С понижаване на температурата навън порите се свиват, за да запазят топлината на тялото и кръвообръщението автоматично се забавя. Това затруднява процеса на подхранване на кожата с витамини и кислород. Най-рискови през зимата са хората със суха и чувствителна кожа, които страдат от недостиг на липиди. За да избегнете лющенето и неприятния сърбеж е желателно да прибегнете до специализирана дерматологична козметика. Нашето предложение за комплексна грижа за стъпалата през зимата е козметичната серия Keratolin Foot на Biotrade. Серията включва спрей против изпотяване и неприятна миризма с удължено действие, гел за мазоли и кокоши трън, хидратиращ крем за пети с 10% Уреа и излющващ крем за напукани пети с 25% Уреа. 
Уреата е естествена съставка на здравата кожа и нейното голямо предимство е, че стимулира и подпомага клетъчната регенерация. Приложена върху кожата, тя хидратира в дълбочина, увеличава влагозадържащия й потенциал и така стимулира деленето и възстановяването на клетките.
Комбинацията от хидратиращ комплекс и 25% уреа прави Keratolin Foot високо ефективен в грижата за грубите и напукани пети. Богатата му формула премахва загрубелия слой и разкрива здрава и хидратирана кожа. С редовната употреба на Keratolin Foot петите са винаги гладки и нежни. Може да се ползва и при груба кожа на лакти и колене. 

Допълнителни 10 съвета

• Вечер нанасяйте хидратиращ крем и обувайте памучни чорапи докато спите.
• Веднъж седмично правете масаж на стъпалата си с ексфолиращ продукт, за да отстраните горния слой мъртви клетки и така ще предотвратите неприятни натрупвания.
• Поставяйте веднъж или два пъти седмично стъпалата си във вана, в която сте разтворили омекотяващи соли за вана.
• Редовно подрязвайте ноктите си или посещавайте педикюристката си, тъй като в капана на затворените зимни обувки, ноктите ви лесно могат да се врастнат.
• Поне веднъж седмично премахвайте твърдата кожа от стъпалата си с пила.
• Вечер преди да си легнете, нанасяйте плътен слой ароматно масло или богат подхранващ крем.
• Оставете ноктите на краката си без лак, като само ги полирайте с пила. За тях това ще е времето, в което ще си починат от агресивните разкрасителни продукти.
• През зимата избирайте леки, топли, качествени и с добра вентилация обувки. За предпочитане от естествена кожа и подбрани по размер.
• Ако имате възможност сменете тежките ботуши на работното си място с по-леки офисни обувки и ще избегнете проблеми като раздразнение, изпотяване, тежест и подуване.
• У дома свалете веднага обувките си и ходете известно време боси. Така кожата на краката ни ще подиша и организма ни ще се закали.
10 неща, които доказано поддържат кожата стегната