S.O.S. суха кожа

Усещането за опъната кожа, дискомфорт и сърбеж, могат да бъдат изключително неприятни. Това са често срещани проблеми, които причиняват неудобства. Как да предпазите кожата си от изсушаване и как да се грижите за специалните нужди на дехидратираната кожа ще споделим в следващите редове?

Здравата кожа е покрита от тънък слой естествени липиди, мастни вещества, които допринасят за мекотата и еластичността на кожата. Но различни външни фактори като студеното ветровито време, смяната на температурите и други допълнително я изсушават. Първата стъпка в процеса на загубата на влага е загубата на липиди, които създават естествена защитна бариера върху кожата. Трябва да имате предвид, че честото миене или дългите вани, неподходящите продукти, несъобразени с типа кожа, силни сапуни и някои медицински терапии или медикаменти също може да отстранят естествените липиди на кожата и да предизвиката изсушаване като страничен ефект. Освен външните фактори трябва да се вземат под внимание и някои вътрешни фактори: генетична предразположеност, хормонални промени, възраст и дори хранене. Някои хора с по-светла кожа унаследяват слонността към заболявания като атопичен дерматит, псориазис, диабет и ихтиоза. При бременност, менопауза или с напредването на възрастта също се намалява функцията на мастните и потните жлези и това директно води до суха кожа. Неправилното хранене и липсата на ненаситени мастни киселини и витамини също участват в поддържането на кожата в добро състояние. Представяме ви няколко лесни съвета за решение на проблема суха кожа.

Почистване

Ако кожата ви е суха и чувствителна е важно да използвате неагресивни почистващи продукти, които да не отстраняват собствените липиди на кожата на тялото. В най-добрия случай е добре те да бъдат обогатени с естествени овлажняващи компоненти, които да задържат влагата в кожата. Такова вещество е уреята, която е естествена съставка на здравата кожа. Приложена върху нея, уреата увеличава влагозадържащия й потенциал и така я рехидратира и омекотява. Решение на проблема открихме сред продуктите на Biotrade. Душ гелът за тяло Keratolin Body Wash премахва замърсяванията и създава усещане за мекота и комфорт. Формулата му е обогатена с урея и млечна киселина, чията комбинация спомага за възстановяването на защитната функция на кожата.

Хидратиране

За да бъде кожата здрава и красива е важно никога да не забравяте да се погрижите за нея най-вече след баня. Това е единствения начин да възстановите водно липидната й бариера и да запазите влагата в горния слой на епидермиса. След кратък душ, нанесете плътен слой хидратиращ лосион Кератолин върху тялото си, почакайте леко да попие и се облечете. Кератолин Боди лосион на марката Biotrade се предлага в разновидност с две различни концентрации на Уреа – 8 и 12%, които осигуряват ежедневно овлажняване и защита на кожата от вредните фактори на околната среда. В допълнение текстурите подпомагат излющването на натрупаните рогови клетки, възстановяват защитната функция на кожата и облекчават сърбежа и опънатостта.

Как да предпазим кожата си от изсушаване.

  • Избягвайте да прекарвате дълго време навън при прекалено високи или ниски температури и използвайте овлажнител на закрито, при включено отопление или климатик.
  • Намалете времето за дълги и продължителни вани в гореща вода. След това, вместо енергичното триене, леко потупвайте тялото си с хавлиена кърпа. Докато кожата е още леко влажна след душа, нанесете овлажняващ лосион и така ще задържите влагата в епидермиса.

  • Използвайте ръкавици при миене на съдове, които ще ограничат допира със силни продукти.
  • Избирайте дрехи, изработено от естествени материи, които да не дразнят кожата. Предпочитайте памучни или копринени платове, които не дразнят кожата. Вълната също е естествена материя, но може при директен контакт да доведе до раздразнения, така че е добре да се избягва.
  • В грижата за кожата за лице и тяло заложете на козметика, която не съдържа алкохол, оцветители и парфюми.
  • Пийте достатъчно количество течности и така ще избегнете както вътрешната, така и външна дехидратация.