Какво не знаете за дезодорантите

Един от задължителните ни козметични продукти вече е дезодорантът. Толкова сме свикнали да го използваме, че го правим просто по навик. Ето и няколко любопитни факта за дезодорантите, които може и все още да не знаете.

Дезодорантите не са модерен феномен

Всъщност още древните египтяни са измислили “изкуството на ароматните бани”. Първият дезодорант е бил създаден през 1888 г., а 15 години по-късно го е последвал и първият против изпотяване.

Дезодорантите спират да действат

Телата ни се адаптират към анти-перспирантите и след време те губят ефекта си. Защо обаче се получава така, учените все още не знаят. Добра идея е поне на 6 месеца да сменяте дезодоранта, който ползвате.

Няма значение дали сте мъж или жена

Един наистина любопитен факт – жените имат повече потни жлези, но потните жлези на мъжете произвеждат повече пот. Истината е обаче, че дезодорантите за мъже и жени са по-скоро рекламен трик. Еднакви активни съставки в сходни количества действат и при едните, и при другите.

Някои хора нямат нужда от дезодорантите – ще познаете по ушната кал

Еее, звучи неприятно, но… Отново рекламата ни кара да мислим, че всички сме “миризливи”. Но повечето хора не миришат толкова зле, колкото си мислят, а доста от тях не миришат изобщо.

Ето ви и начин да разберете колко мирише потта ви – ако ушната кал е бяла и люспеста, може да забравите дезодоранта. Това означава, че в ухото липсва химикал, с който се хранят произвеждащите миризми бактерии. Ако обаче ушната кал е тъмна и лепкава, не хвърляйте дезодоранта.

Анти-перспирантите не спират процеса на потене

Алуминиевите съединения в дезодорантите против изпотяване спират изпотяването. Няма да коментираме широко дискутираните вреди именно от тези съединения. Но истината е, че производителите са принудени от регулаторните органи да намаляват изпотяването само с 20%, така че гръмкото “цял ден” или още повече “72 часа” отива на вятъра.

Никой не знае какво предизвиква жълтите петна по дрехите

Дори и производителите на дезодоранти не са наясно с реалната причина за така досадните петна по дрехите. Доминиращата теория е, че базираните на алуминий съставки реагират по някакъв начин с потта, кожата, материята на дрехата, праха за пране(или всичко заедно) и оставят тези неприятни петна.

Дезодорантите убиват бактериите

Потта по принцип не е миризлива. Миризмата идва от бактериите. Дезодорантите имат анти-бактериални свойства, затова и успяват да предотвратят миризмата.

Може сами да си направите деозодрант

Растителни масла и екстракти също имат анти-бактериални свойства, така че лесно може да си направите сами дезодорант. Да не забравяме и изпитания трик със содата за хляб.

Пригответе си сами спрей за лице с розова вода
Как да се гримирате, ако сте с “паднал” клепач
Оранжево е горещият цвят за пролет 2014
Орехи, сьомга и черен шоколад при тъмни кръгове под очите