Истината за… торбичките под очите

Истината е, че кожата около очите е от три до пет пъти по-тънка от тази на останалите части по лицето.  Плътността й е около 0.33 мм. Това означава, че в тази зона на кожата й липсва колаген и еластин, който да я предпазва. Шестте мускула на окото правят около 100 хиляди микродвижения на ден, така че това е зоната, която се движи най-много. Буквално очите ни се уморяват!

ПРОБЛЕМЪТ

Кожата в околоочната област е с много малко мастни жлези, което я прави естествено суха и отслабва нейния хидролипиден филм. Тези фактори, плюс многобройните движения на мускулите са причина кожата там да е по-склонна към поява на бръчици. Освен това често пропускаме SPF защитата в тази област, което е основният фактор за стареенето на кожата.

РЕШЕНИЕТО

Поради чувствителността си, кожата около очите реагира моментално на всяка промяна на хидратацията в организма. Да спим по лице също може да се окаже проблем – тежестта на увисването на кожата дава разлика и на сутринта не е чудно, ако виждате подпухнало лице в огледалото.

Какво може да направите? Ежедневно масажирайте зоната около очите, за да помогнете на лимфодренажната система да изчисти токсините от тъканите и органите. Внимавайте винаги да започвате с движенията от долу нагоре. Същото се отнася за лимфодренажен масаж на цялото тяло. Захващайте леко с пръсти кожата по време на движенията, за да подобрите микроциркулацията.

Защо се появяват бръчките?

ПРИЧИНИТЕ

Стрес – той насочва кръвта към основните органи в организма, което причинява тъмните кръгове под очите.

Умора – тя забавя кръвообращението, което е причина за подпухналост и сенките под очите.

Недостиг на желязо – един от знаците за това са именно синините около очите.

Солени и преработени храни – най-лошите за консумация, тъй като причиняват подпухване.

Хранителни алергии – те може да са причина за постоянното подухване, както и за тъмните кръгове.

Медикаменти – те могат да разширят кръвоносните съдове, да увеличат кръвния поток около очите и да причинят поява на сенки.

Алкохол – той води до дехидратация, възпалени и раздразнени очи.

Гени – те имат огромна роля за тъмните кръгове, фините линии и бръчките.

Домашен ритуал за подмладяване кожата около очите 

ПОМОЩ С ГРИМА

Сини подтонове – това са пигментите на окислената кръв, които се показват на повърхността на кожата. Тя се концентрира по време на сън, заради което сините и лилави сенки са най-видими сутрин. Можете да ги прикриете идеално с помощта на жълт или розов коректор.

Кафяви подтонове – те са резултат от понижени нива на протеините и липидите, което е свързано с генетиката ви или с прекомерно излагане на слънце. Прикривайте ги с коректор в прасковен цвят.

КОЗМЕТИЧНИТЕ ГЕРОИ

Околоочни козметични продукти с кофеин – те помагат за свиването на кръвоносните съдове и за намаляване на лилавите и сините сенки, както и за подпухналостта.

Хиалуронова киселина – тя е майстор в привличането на молекулите на водата, в изглаждането на линиите и намаляването на тъмните кръгове.

Витамин Е – успокоява и укрепва защитата на кожата срещу агресорите като свободните радикали.

Витамин А – форма на ретинола, която е като електроцентрала за намаляването на фините линии чрез стимулиране на производството на колаген и подпомагането на регенерирането на клетките. Тук важният момент е да изберете формула, която да е подходяща за кожата около очите.

Пептиди – те са лека опция в случаите, в които кожата ви не може да понесе ретинола.