Хидратиращ крем за лице – забравете за сухата и лющеща кожа

Ежедневната хидратация е жизненоважна за здравата кожа, но много от нас често пренебрегват тази стъпка в рутината си.

Кожата е най-големият орган в тялото и изисква редовна грижа, за да остане млада, здрава и без несъвършенства. В следващите редове разказваме защо и колко е важна хидратацията на кожата, независимо дали е мазна, суха, нормална, или комбинирана.

Какви хидратиращи продукти трябва да използвате:

Редовното използване на кремове и хидратанти трябва да бъде част от всеки добър режим на грижа за кожата, но според типа на кожата ви някои продукти ще се окажат по-подходящи от други. Изберете крем за лицето, съдържащ витамини и с висок слънцезащитен фактор, поне SPF 30, за да предпазите и подхраните кожата си през деня. Също така, задължително използвайте некомедогенни и хипоалергенни кремове, които не съдържат масла и не запушват порите, а най-добре – препоръчани от дерматолог.

  • Витамин А и витамин В3 (известен и като ниацинамид) не само имат подхранващо, освежаващо и подмладяващо действие, но и стимулират и активират възобновяването на клетките;
  • Антиоксидантните витамини С и Е спомагат за защитата на новата кожа и подобряват еластичността й;
  • Слънцезащитните кремове със SPF над 30 помагат за предотвратяването на преждевременното стареене и появата на фини линии и бръчки, вследствие на въздействието на слънчевата радиация.

Кога да нанасяте хидратиращия продукт

Ключовите моменти, когато не трябва да забравяте използването на хидратант, са след баня, бръснене или ексфолиране. Хидратацията след душ е много важна, защото горещата вода отстранява естествената липидна бариера от кожата ви, оставяйки я с усещане за сухота и дискомфорт. Въпреки че горещата вода може да действа релаксиращо, тя нанася и поражения върху кожата ви. Затова горещо ви приканваме да направите хидратиращите кремове за лице и лосиони първи приятели с кожата си след душ.

Хидратацията помага на кожата да остане млада

Кожата на лицето, ушите, шията и гърдите е много чувствителна към промените в околната среда и това са най-честите области на тялото, за които е известно, че развиват рак на кожата. Тези зони на кожата отделят клетки по-бързо от другите части на тялото и затова имат нужда от повече хидратация, за да се възстановят. Също така, масажиращите движения при нанасяне на крем стимулират кръвообращението и генерирането на ново поколение клетки.

Хидратацията намалява и кожните проблеми, причинени от прекалена сухота на кожата или от външни фактори като сапуни, дезинфектанти и всякакви измивни продукти. Използването на овлажняващи продукти всеки ден може да намали шанса за появата на болезнена сухота, излющване и дори прекалено омазняване. И двете крайности са вредни за кожата и причиняват често срещани кожни заболявания като акне.

Един от най-разпространените митове е, че мазната кожа няма нужда от хидратация. Овлажняващият крем обаче е задължителна част от рутината особено когато провеждате терапия срещу акне, прекомерно омазняване, черни или бели точки и пъпки. Продуктите, предназначени за борба срещу акнето, имат изсушаващ ефект и много често се появява дразнене, лющене и чувство за опъване и сърбеж. Кожата се опитва да компенсира влагата и в резултат се получава свръхпроизводство на себум, т.е. още по-мазна кожа. Затова, колкото и странно да изглежда на пръв поглед, хидратацията е толкова важна за мазната кожа, колкото и за сухата и чувствителна.

Използването на ежедневен овлажнител има и чисто естетичен ефект, като прикрива леките дефекти по кожата. Това е така, защото хидратацията придава блясък на кожата, а в комбинация с тонираните продукти и автобронзантите тенът се изравнява.

Няколко съвета, с които да запазите естествения блясък на кожата:

  • Внимавайте с температурата на водата. Горещите душове и вани не са полезни за кожата ви в прекалени дози. Вземайте душ за по-кратко време и с топла, но не гореща вода. Ще усетите и видите мигновена разлика в кожата си.
  • Не търкайте, а подсушавайте. След душ внимателно попийте влагата от кожата си с хавлия, вместо да я търкате. Така тя ще задържи повече влага, която ще запечатате, когато нанесете хидратиращия продукт.
  • Пийте повече вода. Влагата, която кожата ви получава, идва основно от собственото ви тяло. Това е още една причина да пиете поне два литра вода всеки ден!
  • Използвайте меки сапуни и препарати. Сапуните и шампоаните, които съдържат алкохол или SLS, премахват естествените масла от кожата ви. Потърсете мек почистващ препарат без аромати, който съдържа глицерин и витамини.
  • Не забравяйте за кожата на ръцете си и през лятото. Ръцете отразяват въздействието на сухата среда повече от която и да е друга част на тялото. Нанасяйте крем за ръце след всяко измиване на ръцете и особено ако често ползвате дезинфектант.
  • Нанасяйте слънцезащитни продукти, когато сте на открито. Нищо няма да предпази кожата ви от вредните UV лъчи така, както добрият слънцезащитен крем. Търсете продукти с висок SPF, за да предпазите кожата си от ефектите на фотостареенето.
  • Редовно нанасяйте балсам за устни. Честото използване на балсам помага при сухи и напукани устни, дори през лятото. Дерматолозите препоръчват използването на такъв със SPF най-малко 30. Това може да помогне за намаляването на признаците на стареене и рак на кожата на устните.

Ако страдате от суха кожа и тези съвети не ви помогнат, уговорете си час за посещение при дерматолог. Много сухата и лющеща се кожа може да изисква вниманието на медицински специалист, който ще разгледа проблема ви в дълбочина и ще помогне за облекчаването на сухотата или дразненето.

Hero SliderPopulartips