След парабените, изключваме и глутена от козметиката

Махнахме парабените, после сулфатите, а сега дойде време да изключим и глутена от козметиката си, особено ако страдаме от глутенова непоносимост.

Оказва се, че глутеновата резистентност, която се проявява в диария, гадене, повръщане, болка и подуване на стомаха при консумация на храни, съдържащи глутен, е изключително важна когато избираме каква козметика да ползваме. Под значение трябва да се вземат и вариациите на глутеновата непоносимост: лека непоносимост, алергия и целиакия. 

Разберете дали имате непоносимост към глутена

Въпреки че козметичните продукти с глутен се нанасят върху кожата и съответно нямат пряк контакт с вътрешните органи и особено храносмилателните такива, те все пак могат да дадат (макар и лека) алергична реакция.

В проучване, проведено с 14 пациенти, страдащи от целиакия, 5 от тях са получили обрив или екзема по лицето, шията и ръцете, след като са използвали козметика, съдържаща глутен.

Какво да ядете ако страдате от непоносимост към глутен

Следователно, ако страдате от лека или по-тежка установена непоносимост, или подозирате, че имате симптоми на такава, най-добре е да четете внимателно етикетите и да тествате продуктите на сгъвката на лакътя и едва след 24 часа да установите дали проявявате алергия към тях. Освен това, на пазара в момента ще откриете доста безглутенови козметични линии, към които да посегнете без притеснения.

tips