D&G: „Сицилия е начин на живот “

Dolce & Gabbana избра да отпразнува своите грандиозни 10 години висша мода в Сиракуза. Емблематичните за италианската марка места като Piazza Duomo, Castello Maniace, археологическият парк Napoli и Marzamemi се насладиха на разкошната нова haute couture колекция.

На събитието бяха поканени над 700 души, сред които и десетки известни личности. Котешката пътека на звездите в Сицилия продължи три дни с ревюта и 106 модела, дефилиращи по дългия подиум, създаден на площад Дуомо.

Семейството на D&G се завърна в Сицилия, мястото на сърцето и вдъхновението им

Доменико Долче и Стефано Габана избраха любима Сиракуза. Сред знаменитостите, които пристигнаха в италианския град бяха актрисите Шарън Стоун и Хелън Мирън, Крис Дженър – предприемач и майка на Ким Кардашиян, Кити Спенсър – модел и внучка на лейди Даяна. Актьорът Крисчън Бейл също бе забелязан в града. Там бяха още и Робърт Левандовски с неговата съпруга Ана.

„Обичаме Сицилия, цветовете, камъните, звуците, усещането на хората“, споделиха двамата визионери. Преобладаващият цвят на събитието, „изненадващо“ за всички, бе черният. “Това е цветът на цветовете, всички цветове са черни. В колективното въображение сицилианските жени носят черно: “то е чувствено“.

Все пак можеха да се видят и рокли в бяло. „Бялото е символ на камъка: ние сме в люлката на Барока, на един от най-красивите площади в света. А след това са цветовете на Сицилия – оранжево, жълто, зелено.“ Събитието на D&G отдаде почит и към покровителката на Сиракуза – Света Лусия.

„Ние живеем в красива страна и искаме да разкажем историята на Италия, която толкова обичаме“, това споделиха дизайнерите. Висшата мода е изживяване и постоянно предизвикателство. Тя не е просто една рокля.

Семейството на Dolce & Gabbana се разраства стремглаво по целия свят

По темата Доменико Долче и Стефано Габана споделиха: „Всички наши най-лоялни клиенти ни следват навсякъде. Започнахме около сто души и днес сме домакини на около 750, идващи от цял свят в Сиракуза. Дори с подходящите предпазни мерки можем да го направим.“

Програмата започна в петък с представяне на творенията на High Jewellery в Grotta dei Cordari в археологическия парк на Сиракуза. Тя бе последвана от музикално шоу, режисирано от Davide Livermore в амфитеатъра.

След това в събота на Piazza Duomo в Сиракуза на грандиозна пешеходна алея, дълга стотици метри, дефилираха моделите с дамските облекла на висшата мода, пресъздавайки атмосфера и внушения на религиозно шествие.

В неделя в крайморското селце Марзамеми бе ред на мъжката колекция. А в понеделник се завръщаме отново в Сиракуза, където се проведе заключителното събитие в Castello Maniace. Да, същото имение, в което Киара Ферани и Fedez се венчаха.

Събитието пресъздаде истинско потапяне в сицилианската култура и традициите за гостите на D&G

За датите на този моден празник са резервирани 1690 нощувки в над 20 хотела. Наети са 900 работници, 600 от които на местно ниво, за общо 40 компании. Още 150 компании за кетъринг и барове допълват селскостопанските такива, които доставяха и самите суровини.

От 2012 г. дизайнерското дуо избира най-живописните исторически центрове на италианските градове на изкуството, за да представи колекциите на висшата мода – Венеция, Неапол, Флоренция, Портофино. Но Сицилия остава завинаги в сърцата им: в допълнение към Таормина, през годините Палермо и Агридженто също са били места, на които са се провеждали модните дефилета. „Сицилия е безкрайна вселена от култури, стилове и традиции, които винаги са стимулирали нашата креативност“, споделиха още стилистите.

Именно сега Доменико Долче и Стефано Габана пуснаха и първия си подкаст, поредица, озаглавена Molto Italiano, в която се изследва творческата вселена, която обвързва дуото с културата, традициите, изкуството и киното на полуострова.

ВИЖТЕ ОЩЕ: We Love: Дженифър Лопес в Dolce & Gabbana