Звезди : Горещи новини08 СЕПТЕМВРИ 2017

Почина партньорът на Ив Сен Лоран

86-годишният Пиер Берже си отиде след продължително боледуване

Бележитият французин и съосновател на модна къща Yves Saint Laurent Пиер Берже почина днес (8 септември, петък) в дома си в Сен Реми, южна Франция, на 86-годишна възраст.

Берже и Ив са дългогодишни партньори в живота, като дори сключват брак на гражданска церемония в последната година от живота на френския дизайнер, който умира през 2008 г. на 71-годишна възраст. След смъртта му Берже сключва втори брак с градинаря им Мадисън Кокс.

Пиер Берже управлява активно модната къща до продажбата й през 1999 г., когато тя става собственост на Pinault-Printemps-Redoute. Известно е, че Берже не бил съгласен с концепцията на Том Форд (той поема марката през 1999 г.) за визията на модната линия, но подкрепя назначаването на Хеди Слиман, който е творчески директор между 2012 и 2016 г.

Заедно с Ив Сен Лоран колекционират изкуство – сред творбите в колекцията им са такива на Марсел Дюшам, Анри Матис, Джорджо де Чирико, Пит Мондриан и Анди Уорхол. Освен това са и притежатели на редица африкански и китайски антики. През 2009 г. колекцията им е продадена за внушителната сума от 375 млн. евро. – средствата от продажбата са били предназначени за създадената от Берже и Лоран Фондация за изследванията на СПИН.

Според слуховете Берже е повлиял значително за избора на френския президент Франсоа Митеран през 1988 г. През 2010 г „спасява“ френския социалистически вестник „Ле Монд“, като заедно с други двама инвеститори го купува. Берже е и един от най-ранните поддръжници на Емануел Макрон.

През октомври тази година в Маракеш ще отвори врати изложба, посветена на Ив Сен Лоран и Пиер Берже които изкарват значителна част от живота си в тази страна.

Снимки: Profimedia

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ГОРЕЩИ НОВИНИ

Горещи новини16 ОКТОМВРИ 2019

Фелисити Хъфман започна излежаването на присъдата си

Актрисата остава зад решетките 14 дни

Горещи новини15 ОКТОМВРИ 2019

Скандалът между Джеръми Ренър и бившата му жена

Сони Пачеко твърди, че актьорът искал да я убие

Горещи новини15 ОКТОМВРИ 2019

Каси застана пред камерата бременна и гола

Певицата позира в последните седмици на бременността си

Горещи новини15 ОКТОМВРИ 2019

Кейт и Уилям кацнаха в Пакистан

Петдневната официална визита ще се проведе при засилени мерки за сигурност