Жените имат нужда от повече сън от мъжете

Липсата на достатъчно почивка води до гняв, депресия и сърдечно-съдови заболявания

Жените имат нужда от повече сън, отколкото мъжете, защото мозъците им са по-сложни и работят по-усърдно през деня, твърди ново проучване, поместено в Independent.

Когато момичетата не си набавят достатъчно сън и почивка, това може да довече до сърдечно-съдови заболявания, депресия и психологически проблеми. “Една от основните функции на съня е да даде възможност на мозъка да се възстанови. По време на дълбок сън, кората на главния мозък – частта от мозъка, отговорна за мисловната памет, езика и т.н., се освобождава от сетивата и преминава в режим на възстановяване,” обяснява авторът на проучването проф. Джим Хорн, експерт по съня.

Йогата спасява съня в топлото време

Как безсънието може да съсипе връзката ви

“Жените са способни да се справят с няколко задачи наведнъж, да бъдат по-гъвкави, което означава, че те използват повече от работата на мозъка си, отколкото мъжете. Ето защо жените се нуждаят от повече сън, те имат нужда средно от около 20 мин. повече, отколкото силния пол,” изчислява Хорн.

Въпреки това мъжете, които имат по-трудна работа, включваща вземането на много решения и нестандартно мислене, също е вероятно да имат нужда от повече сън, отколкото средностатистическия мъж.

Хорн посочва, че липсата на достатъчно сън при жените води до редица странични ефекти – повишени нива на психологически стрес, повишават се чувствата на враждебност, гняв, депресия и всички те се проявяват при жените, които спят лошо и малко, но не и при мъжете.

Недоспиването води до депресия

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Здраве16 НОЕМВРИ 2019

Петте най-полезни зимни плодове и зеленчуци

Яжте червено цвекло, мандарини и карфиол за здраве

Здраве13 НОЕМВРИ 2019

Трите съвета на Хайди Клум за красива фигура

Майката на четири деца разкри как поддържа фигурата си

Здраве12 НОЕМВРИ 2019

Тренировки с различна продължителност и ползите от тях за здравето ни

Физическите упражнения могат да удължат живота ни и да ни помогнат ефективно да се справим с депресията

Здраве12 НОЕМВРИ 2019

Полезните свойства на чая от жасмин

Какво не знаем за "суперчая", който помага за безброй проблеми