Забавя ли ограничението на калориите стареенето? Ето какво казват експертите.

Последни проучвания твърдят, че ако намалим калориите можем да удължим живота си наполовина

5 здравословни навика, които пречат

Една от модерните тенденции сред здравословните диети е или ограничаването на калориите за деня, или калориите на самите храни, които да консумираме на по-къси интервали.

Модерна тенденция, защото в момента се твърди, че този метод на хранене забавя процеса на стареене и новите му прочити отново се популяризират. Иначе нискокалоричната диета не е нищо ново под слънцето и се практикува отдавна.

Но действително ли забавяме процеса на стареене с подобна диета, или това е само мит? По въпроса разсъждава експертът Ина Решетова, която е част от австрийския здравен център Verba Mayr.

Забавя ли ограничението на калориите стареенето? Ето какво казват експертите.

В момента се прилагат различни методи за ограничаване на калориите – лечебно гладуване, интервално гладуване, нискокалорична диета, диета „5:2“ и др. За всеки е индивидуално кой метод е най-подходящ за неговия организъм и начин на живот. За да има добър ефект от подобна диета, тя трябва да се прилага правилно според индивидуалните здравословни показатели.

Точно затова, според Решетова, ключовата дума е „правилно“, затова първо трябва да се консултираме със специалист, преди да подложим тялото си на подобен режим. А на по-горния въпрос, отговорът на експерта е „да“ – ограничаването на калориите в действителност може да даде положителен ефект по отношение на стареенето.

Нискокалоричната диета задейства редица биохимични процеси, които водят до повишаване на клетъчните рецептори на инсулина, което от своя страна понижава нивата на кръвната захар и най-важното – коригира инсулиновата резистентност. Също така е доказано, че когато въведем достатъчно дълги интервали между храненията, рецепторите на клетките се възстановяват и те започват да приемат необходимата им глюкоза. Инсулиновата резистентност, която обикновено пречи на всичко това, е една от главните причини за стареенето на телесните тъкани. Следователно подобно интервално гладуване без съмнение може да бъде метод против стареене.

Забавя ли ограничението на калориите стареенето? Ето какво казват експертите.

Наблюдения върху животни доказват, че намаляването на калорийния им процент само с 15-20% удължава живота им наполовина – подобен ефект се наблюдава и при хората.

Ограничаването на калориите активира протеините тип „сиртуин“ (Sirtuin), които участват пряко в регулиране на работата на гените – те помагат за елиминирането на увреденото ДНК, а както е известно, натрупването на увредено ДНК е едно от общоприетите обяснения за стареенето.

Могат да се изброят още куп важни и благоприятстващи организма процеси, дължащи се на нискокалорична диета. Но нека не забравяме, че прекалено резкият отказ от хранене може и да влоши драстично вече налични проблеми в тялото. Затова ограничаването на калориите трябва винаги да бъде контролирано от опитен лекар, който ще ви прави редовни тестове и прегледи, а също и ще ви предписва витамини и минерали, които може да бъдат установени като дефицитни в организма.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Какво съдържа закуската, която подобрява имунитета?
Здраве20 СЕПТЕМВРИ 2020

Какво съдържа закуската, която подобрява имунитета?

Направете най-важното хранене за деня още по-полезно

Благодаря, не! Как да откажете храна?
Здраве15 СЕПТЕМВРИ 2020

Екологично съобразната диета - единственият "хранителен режим", който всеки трябва да спазва

Подходяща и жизненоважна за всеки един човек по света

Защо се разболяваме толкова често?
Здраве11 СЕПТЕМВРИ 2020

Два вида фибри ни помагат да бъдем здрави и слаби

Всичко, което трябва да знаете за разтворимите и неразтворимите фибри

20 от най-полезните плодове на света
Здраве04 СЕПТЕМВРИ 2020

20 от най-полезните плодове на света

Портокалът се нарежда едва на 15-то място