За пълното удоволствие от виното правилната чаша и температурата имат значение

Как да подбираме правилния сорт и да го сервираме, за да се насладим истински на чашата вино

Не яжте това след тренировка

Едва ли има дом, в който червеното вино да не е сред предпочитаните питиета.

Всеизвестен факт е, че именно червеното вино е убиец на свободните радикали в организма ни. Всъщност здравословните му качества са много – намалява нивото на лошия холестерол, разширява кръвоносните съдове и намалява кръвното налягане, пречиства кръвта, полезно е при диабет и срещу анемия, предпазва от камъни в бъбреците, от кариес и периодонтит и други.

А благодарение на съдържанието на мелатонин, червено вино може да си пийваме и срещу бръчки.

За пълното удоволствие от виното правилната чаша и температурата имат значение

Подобно на всичко друго, лечебните свойства на напитка зависят от дозата. Учените смятат, че за да е полезно, дневният прием трябва да е между 1 и 3 чаши.

Да пиеш червено вино обаче не е само с цел здраве. От векове виното е символ на връзката на човека със земята, на благородство и стил, на изтънченост и изискани маниери. Може би неслучайно се смята, че пиенето на червено вино е изкуство.

Как да пием божествената напитка? Има няколко правила, които ще направят пиенето на червено вино истинска наслада:

Избор на вино

Изборът на вино зависи от храната, която консумираме. Или казано по друг начин – първо избираме менюто и след това, съобразяваме с нея виното. Най-общото правило гласи, че червеното вино подхожда на червени меса. Мазната храна изисква тръпчиво вино. Леката храна като ордьоври и предястия подхожда на сухо, сладникаво вино. С червеното месо задължително се пие силно червено вино.

За пълното удоволствие от виното правилната чаша и температурата имат значение

Чашата

Всички знаем ритуала по отпиване на глътка вино и тестване на качествата му. Не за това говорим тук. За удоволствието от червеното вино в домашни условия ще споменем само интересния факт, че чашата никога не се пълни до горе. В нея трябва да остане място виното да “разгърне” аромата си, затова сипваме до 2/3 на чашата.

Температурата

Повечето хора знаят, че червено вино се пие със стайна температура, а бялото – леко охладено. Вярно, но не съвсем. Повечето от нас възприемат за “стайна температура” 20-25 градуса. Това обаче е прекалено топло за червено вино.

За пълното удоволствие от виното правилната чаша и температурата имат значение

Бяло вино и розе се пият студени, като бялото вино е най-приятно с температура 10-12 градуса. Правилото е, че колкото по-сладко е виното, толкова по-студено трябва да е. Червено вино с температура 16-18 градуса е най-добро за пиене. За леки червени вина най-подходящата температура е 12 градуса, а за силните – 16. При червените вина правилото е, че колкото е по-младо виното, толкова по-студено трябва да се пие.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Пет простички тайни за повече самочувствие от французойките
Здраве28 ЮЛИ 2021

Пет простички тайни за повече самочувствие от французойките

Те следват тези семпли, но ефективни подходи, за да се грижат за себе си всеки ден

Как да се подготвим за първия плаж с бебето
Здраве23 ЮЛИ 2021

Как да се подготвим за първия плаж с бебето

Внимавайте със слънчевите лъчи и морската вода

9 причини диетата ви да не действа
Здраве20 ЮЛИ 2021

Две са основните причини за появата на целулит

Не само фактори като храната и липсата на движение са виновни

SOS: Слънчево изгаряне!
Здраве14 ЮЛИ 2021

SOS: Слънчево изгаряне!

Забравете за тесните дрехи, когато кожата е пострадала от летните почивки