За пълното удоволствие от виното правилната чаша и температурата имат значение

Как да подбираме правилния сорт и да го сервираме, за да се насладим истински на чашата вино

Не яжте това след тренировка

Едва ли има дом, в който червеното вино да не е сред предпочитаните питиета.

Всеизвестен факт е, че именно червеното вино е убиец на свободните радикали в организма ни. Всъщност здравословните му качества са много – намалява нивото на лошия холестерол, разширява кръвоносните съдове и намалява кръвното налягане, пречиства кръвта, полезно е при диабет и срещу анемия, предпазва от камъни в бъбреците, от кариес и периодонтит и други.

А благодарение на съдържанието на мелатонин, червено вино може да си пийваме и срещу бръчки.

За пълното удоволствие от виното правилната чаша и температурата имат значение

Подобно на всичко друго, лечебните свойства на напитка зависят от дозата. Учените смятат, че за да е полезно, дневният прием трябва да е между 1 и 3 чаши.

Да пиеш червено вино обаче не е само с цел здраве. От векове виното е символ на връзката на човека със земята, на благородство и стил, на изтънченост и изискани маниери. Може би неслучайно се смята, че пиенето на червено вино е изкуство.

Как да пием божествената напитка? Има няколко правила, които ще направят пиенето на червено вино истинска наслада:

Избор на вино

Изборът на вино зависи от храната, която консумираме. Или казано по друг начин – първо избираме менюто и след това, съобразяваме с нея виното. Най-общото правило гласи, че червеното вино подхожда на червени меса. Мазната храна изисква тръпчиво вино. Леката храна като ордьоври и предястия подхожда на сухо, сладникаво вино. С червеното месо задължително се пие силно червено вино.

За пълното удоволствие от виното правилната чаша и температурата имат значение

Чашата

Всички знаем ритуала по отпиване на глътка вино и тестване на качествата му. Не за това говорим тук. За удоволствието от червеното вино в домашни условия ще споменем само интересния факт, че чашата никога не се пълни до горе. В нея трябва да остане място виното да “разгърне” аромата си, затова сипваме до 2/3 на чашата.

Температурата

Повечето хора знаят, че червено вино се пие със стайна температура, а бялото – леко охладено. Вярно, но не съвсем. Повечето от нас възприемат за “стайна температура” 20-25 градуса. Това обаче е прекалено топло за червено вино.

За пълното удоволствие от виното правилната чаша и температурата имат значение

Бяло вино и розе се пият студени, като бялото вино е най-приятно с температура 10-12 градуса. Правилото е, че колкото по-сладко е виното, толкова по-студено трябва да е. Червено вино с температура 16-18 градуса е най-добро за пиене. За леки червени вина най-подходящата температура е 12 градуса, а за силните – 16. При червените вина правилото е, че колкото е по-младо виното, толкова по-студено трябва да се пие.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Кайсиите са вълшебният летен плод за здраве и красота
Здраве02 ЮЛИ 2020

Кайсиите са вълшебният летен плод за здраве и красота

5 причини да включите летния плод в диетата си

10 причини да изпиете една чаша вино тази вечер
Здраве28 ЮНИ 2020

От кой регион в света идва най-полезното вино

Кое е виното с най-много ползи за здравето ни?

6 идеи за вечеря, с която сваляме излишните килограми
Здраве23 ЮНИ 2020

6 идеи за вечеря, с която сваляме излишните килограми

Няколко килограма надолу с правилната вечеря

Перфектната формула за разпускане след стресов ден с Уинона Райдър
Здраве22 ЮНИ 2020

Перфектната формула за разпускане след стресов ден с Уинона Райдър

Актрисата не вярва в модерните начини за грижа за красотата