Здраве & Фитнес : Здраве14 СЕПТЕМВРИ 2018

За какво трябва да внимаваме, когато носим лещи

Специалистът и правилната хигиена са ключови за здравето на очите ви

Лесни за поставяне, спестяващи неудобствата на очилата, контактните лещи са безопасен помощник по пътя за корекцията на проблемите с очите. Но, знаем ли как да се грижим за тях?

Ето кои са най-основните правила за употреба, които в никакъв случай не трябва да пренебрегваме, ако искаме здрави очи.

Доверете се на специалист

Първата грешка, която можем да допуснем, е да не се допитаме до специалист, който да ни препоръча най-добрият за нашия проблем лещи. Офталмолог трябва да ви направи обстоен очен преглед и да прецени кой вид е за вас. Друг важен момент е да не пренебрегвате прегледите два пъти годишно, защото очите се променят и първончално идеалните лещи могат да се окажат неподходящи на по-късен етап. Също така, диоптерът се променя с течение на времето, така че е важно това да се следи.

Не правете това, ако носите контактни лещи

Внимавайте с хигиената

Измивайте добре ръцете си преди да поставите лещите на очите. Правете го винаги, без значение къде се намирате. Внимавайте и с разтвора. Не допускайте в него да навлязат бактерии. Същото се отнася и за контейнерчетата, в които държите лещите си. Мийте ги с мек сапун, изплакнете добре и оставете да изсъхнат, поставени върху парче хартия. Не ги дръжте дълго време отворени, тъй като и във въздуха има много бактерии. Правете това ежедневно. И не забравяйте, не доливайте нов разтвор към стария. Нито пък прекалявайте с разтвора. Но все пак е важно лещите да са добре покрити, за да не се дехидратират.

Сменяйте ги редовно

Често се случва да си вземем едно- или тримесечни лещи и да ги носим за много по-дълъг период от време. Задължително следвайте препоръките на производителя. Имайте предвид, че при отварянето на лещите от стерилизираната им опаковка, те започват да стареят. Това се случва и когато ги държите в разтвор. Всеки ден, в който ги носите след крайния срок, те събират все повече бактерии и протеини, които носят висок риск от инфекции. Не пестете от лещи, тъй като една инфекция ще ви излезе много по-къспо, отколкото предполагате.

Пасват ли очилата на личния ви стил?

…относно грима

Прилагането на грим, когато използваме контактни лещи, може да бъде много сложен процес, особено около очите. Прахообразните сенки не са препоръчителни, тъй като доста се разсипват. По-добър вариант е използването на течни сенки за очи. Ако все пак решите да използвате грим под формата на прах, дръжте очите си напълно затворени по време на прилагането. Относно очната линия, по-безопасно е да я приложите малко над линията на миглите. По този начин ще гарантирате, че няма да раздразните очите си, което може да повреди лещите ви. Друг особен момент е поставянето на спирала. Много момичета, които носят лещи, избягват този макиаж, тъй като спиралата пуска много частици, които навлизат в окото и дразнят. Ако все пак решите да сложите, я нанесете от средата в посока към върховете.

Read Also

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Здраве16 НОЕМВРИ 2018

Какава е връзката между мангото и женската красота?

Екзотичният плод запазва младостта на кожата и на косата

Здраве15 НОЕМВРИ 2018

Новият враг на здравето: лимоните

Защо един от най-богатите на витамин C плодове е опасен?

Здраве13 НОЕМВРИ 2018

Нови открития за страхотните ползи от кафето

Горещата напитка активира ума, бори се с депресията, помага да предотвратим болести като Паркинсон и Алцхаймер

Здраве13 НОЕМВРИ 2018

По гръб, настрани или по корем?

Ето коя поза за сън е най-полезна за здравето